Danko ska göra om Stockholms öltävling

Nu ska Stockholm Beer & Whisky Festival bli en av världens största öltävlingar igen. Mannen som ska fixa det är Tomas Danko.

Danko är projektanställd av festivalen fram till oktober för att jobba med öltävlingen.
– Vi vill få in över 2000 öl i tävlingen detta år som mässan firar 26 år, säger han.
Under många år var öltävlingen i Nacka en av världens största under ledning av Jan-Erik ”Janko” Svensson. När han klev av från huvudansvaret för några år sedan valde man att komprimera tävlingen en del, men nu ska det bli full satsning igen. Det är just för det uppdraget som Tomas Danko har handplockats. Även Jan-Erik Svensson och Micke Göransson ingår i tävlingsledningen.
– Vi ska ha fler kategorier igen och en del blir helt nya. Det kommer att vara cirka 50 domare totalt som blir inblandade i det här. Planen är att göra det här större än någonsin, säger han.
Han är själv utbildad öldomare men har tagit en paus från arbetet på festivalen då han under några år jobbat i ölbranschen med bland annat CAP och Monks. Nu driver han bryggeriet Danko Beer, men där brygger han ingen öl i Sverige utan den produktionen sker hos Struise i Belgien.
– Jag valde att kliva av. Det hade gått att lösa även när jag jobbade med bryggerier men det handlar om förtroendet utifrån.

Till årets tävling är det i princip fritt för alla att tävla med så många bidrag man själv önskar. Prisutdelningen kommer att ske på fredagen under festivalens andra vecka och blir då ett eget arrangemang i en egen lokal på festivalområdet.

– Prisutdelningen blir på mässans andra fredag den 6 oktober, innan festivalen öppnar för allmänheten, så att alla kan ha tid att vara med och vara fokuserade på just tävlingen. Dessutom kommer den att vara på engelska, då vi har många internationella personer på plats.
Själva dömandet av alla öl börjar redan i augusti och då lär det vara fullt upp för de tre provningsledarna, där Danko får hjälp av Jan-Erik Svensson och Mikael Göransson.
En annan nyhet är att bästa svenska öl i år ska utses av en internationell jury.
I fjol fick allmänheten anmäla sig och vara en del av öltävlingen på festivalen. Det upplägget blir troligen inte kvar, men det är möjligt att allmänheten ändå kan vara med i någon form när det gäller tävlingen. Vi tittar vidare på en bra lösning för detta.
Helt klart blir det en hel del jobb den närmaste tiden för Tomas Danko.
– Janko lade ner ett enormt jobb på detta under sin tid och då var tävlingen världens näst största efter Great British Beer Festival. Nu ska vi tillbaka dit, säger han.