Golvläggaren som satsar på bryggning

Att brygga öl är en hobby, men när lokala baren ville ha hans öl tvekade han inte. Nu har Ralf Ek släppt de första ölen från 68th Floor Brewery.

Bryggerinamnet har växt fram från lite olika håll. Huset där han bor har nummer 68 och han är golvläggare. Det är grunderna till själva namnet.

– Jag brygger i källaren hemma i Åmål. Jag har renoverat ett tidigare garage och har 30 kvadratmeter att hålla till på, berättar han.

Han har bryggt öl där i cirka 1,5 år. När sedan Harrys i Åmål började visa intresse påbörjades en process som gjorde att han nu har ett kommersiellt bryggeri.

– Egentligen är det här en hobbyverksamhet, men jag ville prova att även ha en öl på krogen. Men Harrys som precis öppnat ville ha tre, berättar han.

Bryggverket är på 30 liter så det är inga stora mängder öl som produceras.

– Jag har bryggt lite mer än en gång varannan vecka. Även om jag brygger lite blir det till slut problem med var jag ska göra av ölen, säger han.

Nu kan han alltså sälja och fler krogar än Harrys har visat intresse.

– Allt är så nytt för mig än så länge, men jag har fått väldigt bra respons på mina öl. Det är förstås jätteskoj. Målet med det här är att folk ska prova hantverksöl, jag vill att folk ska få upp ögonen för det, säger Ek.

Han kommer att låta responsen på de öl som finns ute nu avgöra hur mycket han ska satsa på bryggningen. Han ska hinna med jobbet som golvläggare också.

– Jag har ett avtal med Harrys fram till nyår, sedan får vi se. Men det är vansinnig roligt att brygga öl och att göra allting själv.

Flera öl är på gång och troligen även försäljning till andra restauranger och barer. Det sägs att det är svårt att bli profet i sin egen hemstad, men för Ralf Ek har resan med ölet börjat bra.

– Jag är jätteglad att så många gillar ölen. Sedan är det här en liten stad och jag har nog varit hemma hos hälften av dom via jobbet som golvläggare, säger han.