Gnoff imponeras av amerikansk festival

Gnoff Berglund har sin favoritfestival i USA. Nu svarar han på alla våra sommarfrågor.

 

Gnoff Berglund är hembryggarprofilen som också haft internationella uppdrag som öldomare. Här kan du läsa hans svar i vår sommarserie.
 
1. Vilket är ditt allra bästa ölminne? 
– När vi åkte med Ratebeer till Plzen 2008 och fick sitta i det varma rummet nere i kalkstensgångarna på Pilsner Urquell.
Normalt reserverat för ledningen för bryggeriet, där fick vi nu sitta med kanna efter kanna av PU kom in direkt från ekfaten.

Killen som anordnade vår resa hade varit lärare i konversationsengelska för dåvarande bryggmästaren Vaclav Berka och därmed fick vi extra special treatment.

 
2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det? 
– Det är nästan lika svårt att svara på som vilken som är min favoritöl. 
Great Divide i Denver, Colorado, ligger mig mycket varmt om hjärtat då de lyckats så oerhört bra för min smak att skapa Oak Aged Yeti, som svartölsälskare går det knappt att brygga någonting bättre.
Även Pilsner Urquell står ut, inte bara för mina egna minnen av alla besök på bryggeriet, men också för att de år efter år brygger en så högklassisk ljus lager som jag återkommer till gång efter annan.

Ett bryggeri som står ut via någonting helt annat är Sierra Nevada. Deras miljötänk är fantastiskt och verkligen inspirerande.

 
3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar. 
– Efter denna explosion av nya bryggerier börjar vi till slut se några som också lägger ner. 
Det är svårt och tungt att driva ett litet bryggeri, lyckas man inte snabbt få upp ett namn och en produktion där man kan dra in pengar och leva på det blir det svårt att fortsätta i längden.
Många av de små bryggerierna har svårt med att hålla en omsättning på ölen, därmed tror jag de i längden inte kan eller orkar fortsätta.
Jag tror vi kommer att få se någonting liknande det som hände i Danmark, där många mindre bryggerier till slut lägger ner, men ytterligare nya dyker upp.
Att skapa ett varumärke och brygga felfri öl folk är villiga att betala för räcker inte längre, man måste stå ut på marknaden också.
 
4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra? 
– Det finns ingen specifik öl jag dricker på sommaren. Möjligen går jag lite oftare på en kall och högt kolsyrad sydtysk weissbier på sommaren än någon annan del på året.
 
5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför? 
– Jag dricker helst öl med min fru, då jag vill spendera så mycket tid som möjligt med henne.
Går man utanför rimlighetens ramar skulle det vara roligt att sitta ner med Jesus och försöka övertyga honom att skapa öl från vatten istället för att gå på vin.
 
6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Jag har besökt, varit volontär eller arbetat på relativt många ölfestivaler runt om i världen. 
Den som jag blev mest överraskad utav var Great American Beer Festival, GABF, i Denver. Att de kan få in den mängden människor på den korta tiden, samt ha en så otrolig spridning av bryggerier och öl från hela landet var imponerande.