Gin blir nästa stora utmaning för Sven

Bildspel

Bild 3 av 3

Bryggeriet ligger i en gammal brandstation och nu ska det även produceras gin i lokalen.

Bryggeriet Villovägen har etablerat sig och fungerar bra. Då är det dags för Sven Eklund för nästa utmaning. Nu ska han nämligen börja att producera gin också.

Beernews har tidigare skrivit om entreprenören Sven Eklund och hans satsning på Villovägens Bryggeri i den gamla brandstationen mitt inne i centrala Falun. Där har bryggeriet nu etablerat sig bra, och uteplatsen mot ån som rinner genom stan tillhör stans mest populära under sommaren.

Men när bryggeriet nu etablerat sig söker Sven Eklund en ny utmaning. Till slut fastnade han för att börja producera gin.

– Det är faktiskt Fredrik Lennströms fel. Han köpte en del utrustning av mig och sedan har vi hållit kontakten. Han lärde mig att det går att destillera till exempel öl som blivit lite för gammal, säger Eklund.

När han sedan var i Bristol och besökte en gintillverkare i en källarlokal där tog han beslutet att han också ville prova. Det sker nu under varumärket Falu Bränneri.

– Jag köpte utrustning och började att prova mig fram. Till slut hade jag sju sorter som en smakpanel fick testa tillsammans med två högt rankade gin från Systembolaget.

Där hävdade sig hans egna gin bra och av de två bästa versionerna har det nu vuxit fram en första produkt.

– Den här produkten är gjord på vodka som jag köpt och destillerat en gång till med de kryddor jag vill ha. Men jag ska också testa att göra grejer på överbliven öl och det kommer nog på marknaden under nästa år, säger Eklund.

Till att börja med blir produktionen ganska blygsam och bryggeriet förblir huvudsysslan. Samtidigt ser han potential i att sälja sin gin i ett större geografiskt område.

– Det finns inte lika många gintillverkare som det finns bryggerier, så det kanske går att nå ut längre. Men fokus ligger på Falun och Dalarna till att börja med.

Tack vare bryggeriet var det ganska enkelt att få tillstånd även för destillering, och under de senaste åren har han byggt upp ett bra kontaktnät med krögare i länet.

– Bryggeriet går bra och framför allt gör vi många ölprovningar. Men nu har jag två personer som hjälper mig i bryggeriet och då har jag tid för det här. Det blir en ny utmaning och jag går i gång på att lära mig nya saker, säger Eklund.