Villovägen satsar i gammal brandstation

Bildspel

Bild 1 av 6

Sven Eklund räknar med att sälja en hel del av sin öl under sommaren.


 

Från bryggning i källaren till en av Sveriges häftigaste bryggeripubar. Villovägens Bryggeri rustar för en intensiv sommar i Falun.

Bryggaren Sven Eklund hyr en gammal brandstation i tegel mitt i centrala Falun och har till det en stor uteservering på en brygga vid Faluån.

– Huset är från 1884 och från början fanns det stallplatser till brandkårens hästar. I tornet hängde man brandslangar på tork, berättar Eklund.

Nu blir alltså den gamla brandstationen en bryggeripub i stället. Efter att ha hållit till i en källare tar Eklund steget till att satsa mitt i stan.

Han har satsat över tre miljoner på att renovera huset som är q-märkt och därför inte alls får påverkas på utsidan. Bryggeriet har placerats i den gamla stalldelen, det finns en bar och på övervåningen skapas det en del sittplatser. Men det är uteserveringen som kommer att locka de allra flesta besökarna under sommarhalvåret. På en stor brygga ut mot ån har han kanske Faluns mest attraktiva uteservering.

– Vi har byggt ett kök också och har fullständiga rättigheter. Jag vill kunna ta in folk i produktionsmiljön här och hoppas också kunna servera öl direkt från tankarna.

Ett bryggverk på 500 liter är installerat och det finns fem tankar på drygt 1000 liter vardera. Produktionen på 25 000 liter i källaren ska dubblas i de nya lokalerna.

– Jag är rädd att jag kommer att gå på knäna i sommar, men det ska bli kul. Blir det bara fint väder lär det bli mycket folk här, säger Eklund.

Han har inte ambitioner att låta bryggeriet bli så mycket större, men brandstationen ska utvecklas lite till. Uppe i tornet ska nämligen Faluns minsta restaurang byggas. Åtta sittplatser blir det och planen är att ha lite mer exklusiv mat där. I maj öppnar uteserveringen och tanken är att ha öppet varje dag fram till september.

– Det ska bli kul att komma igång, jag har lagt ned så jäkla mycket jobb här, säger han.