Ambiental vill brygga öl från USA i Sverige

Ambiental Brewing vill ta spännande amerikansk öl till Sverige. Men inte genom import utan genom att licensbrygga på svensk mark.

Bakom affärsidén står Oscar Persson Ridell, som bland annat doktorerat i innovation och marknadsföring på Uppsala Universitet.

– Miljön är viktig för oss på Ambiental. När ölen skickas hit smakar den inte riktigt som därborta. På det här viset kan vi erbjuda de amerikanska ölen alldeles färska och samtidigt värna om miljön, säger han.

Persson Ridell ser det också som en möjlighet för små amerikanska bryggerier att komma in på en ny marknad. Tanken är att köpa en licens för att brygga ölet i Sverige.

– Det är deras öl och det blir deras varumärke. Vi vet att amerikansk öl är populär över hela Europa.

Hela projektet började med ett samarbete i Spanien. Spökbryggarna från La Quince var för något år sedan i Sverige för att brygga öl. Deras Hoppy Pilsner bryggdes då på licens hos Eskilstuna Ölkultur.

– Det var nyttigt, vi lärde oss en hel del av det. På det här viset kan vi erbjuda de amerikanska bryggerierna en möjlighet att komma ut med mindre batcher på den svenska marknaden.

Givetvis finns också Systembolaget med i tankarna. När Evil Twin bryggde öl hos Poppels i januari innebar det att ölet kom i Systembolagets lokala sortimentet i Göteborg. Det här skulle fungera på samma sätt.

Även Anders Olsson från Eskilstuna Ölkultur är inblandad i projektet med Ambiental Brewing, och troligt är att de inledande försöken med amerikansk öl bryggd i Sverige kommer att ske i Eskilstuna.

Persson Ridell har dessutom nyligen skaffat sig rättigheter för att importera amerikanska humlesorter i Spanien. Det är i León i nordvästra Spanien som odlingen finns, och där har amerikanska humlesorter som Nugget, Columbus, Magnum, Summit och Chinook tagits fram med gott resultat.

– Vi har sålt en del i Sverige och fått mycket bra respons. Till nästa år finns också planer på att odla bland annat Cascade, säger han.