Stopp för fat – men beslutet ändrades

Systembolaget sade nej till Ahlafors nya fat, men sedan ändrades beslutet. Foto: Systembolaget.

Efter 23 år blev det stopp för Ahlafors Bryggeri att sälja fat via Systembolaget. Men bara en vecka senare ändrades beslutet och nu är det fritt fram igen.

Det var på grund av nya fat och ett missförstånd som faten plötsligt inte fick säljas längre. I 23 år har Ahlafors Bryggeri sålt fat via Systembolaget till privatpersoner som till exempel ska anordna större fester.

Men när bryggeriet bytte från stålfat till keykegs, innebar det en ny granskning hos Systembolaget och där blev det först nej.

– De hänvisade till att Jordbruksverket utredde om det skulle vara pant på faten, säger Mats Pihl, vd för Ahlafors Bryggeri.

När Pihl och hans kollegor kontrollerade detta med Jordbruksverket stämde det inte. Det som utreddes var om det ska bli pant på trelitersfat och femlitersfat.

– I förra veckan drogs stoppet tillbaka efter att Systembolaget kontaktat oss och nu kan vi sälja faten igen.

Faten säljs i den närmaste Sytembolagsbutiken och efterfrågan är inte jättestor. Något större säljtapp kan inte Pihl peka på, men han är glad över att de återigen får sälja sin fat på Systembolaget.

– De flesta har väl gått över till de här nya faten i dag. Vi hade stoppet i åtta dagar, så det var ingen större fara, säger han.