Gårdsförsäljning redan nästa sommar?

Centerpartiets Sofia Nilsson ser möjligheter för gårdsförsäljning redan nästa sommar. Foto: Montage.

Gårdsförsäljning av öl redan nästa sommar. Ja, det är drömscenariot för Centerpartiet efter att alla remissvar kommit in till regeringen.

Frågan om gårdsförsäljning har varit aktuell i ganska många år nu. I fredags var det sista dagen för alla remissinstanser att skicka in sina synpunkter i frågan. Sedan tidigare finns ett förslag från regeringens utredare Elisabeth Nilsson som säger att det går att ha gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige.

Även om flera instanser ser stora faror med gårdsförsäljningen, så är Centerpartiets Sofia Nilsson positiv.

– Det är inga direkta skrällar i de svar som lämnats in och tendenserna är fortfarande positiva, säger hon.

Det som partiet vill ändra i förslaget är den del där det sätts en begränsning i volym för att få ha gårdsförsäljning. Så som förslaget ser ut nu skulle bryggerier som Oppigårds och Poppels inte få ha gårdsförsäljning.

– Centerpartiet känner att volymbegränsningen har en ganska hämmande effekt när du bara får producera ett visst antal liter annars blir du utesluten från gårdsförsäljning. Det ser vi som hämmande men också något som inte gynnar besöksnäringen.

Nilsson ser det som möjligt att förändringen kan införas redan nästa sommar.

– Men det är under förutsättningen att allt flyter på obehindrat från och med nu. Att möjliggöra för gårdsförsäljning och samtidigt behålla Systembolaget är den linje som Centerpartiet driver. Att möjliggöra gårdsförsäljning hade inneburit enormt förändrade möjligheter för de småskaliga producenterna att utveckla sina verksamheter.