”Förslaget knappast seger i långa loppet”

Nils Hultkrantz på Stigberg

Att förslaget om gårdsförsäljning har ett tak för produktion kan bli en hämsko på växande bryggerier. Det och annat svarar Nils Hultkrantz från Stigbergets i vår enkänt.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Wet hops från Yakima Valley

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Att allt annat kändes trist när den färska våta humlen kom

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Ingenting som förslaget ser ut nu. Eller det är inte helt sant. Kanske skulle vi kunna locka en och annan spritkonnässör med ett studiebesök på Ringön. Men i övrigt skulle det bara vara en konstig situation att det hann gå för bra innan detta blev av så vi inte längre fick vara med. Jag tycker det är knäppt alltså. Dom kunde lagt ribban på 10 miljoner liter och ändå stängt ute de fem stora industribryggerierna. Nu stänger dom ute en handfull hantverksbryggerier som hunnit komma över 500000 liter och lägger hämsko på alla andra som närmar sig i framtiden. Det är väl knappast en seger för craftbeer-branschen i långa loppet? Snarare ett incitament att hålla sig på mattan och inte ta några marknadsandelar av storbolagen.

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021?

– Omnipollo för att dom äntligen blev ett bryggeri, Spendrups som lyckas fortsätta vara störst fast dom fortsätter vara sämst och Oppigårds för att dom har högst vinst av alla OCH gör bra öl. Men mest imponerad är jag av de som dragit igång ett helt nytt bryggeri från start 2021. Vet inte vilka de är men det är friskt vågat!

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Lättöl! God lättöl. För att det är gott och nyttigt. Garanterar lagom berusningsgrad.