Han vill att bryggerier ska bli systemombud

Richard Bull på Beerbliotek.

Richard Bull på Göteborgsbryggeriet Beerbliotek vill gärna ha gårdsförsäljning, men förslaget som ligger är för dåligt. Det och mer svarar han i vår enkät.

Vad var det bästa med 2021 på ditt bryggeri?

– Inte helt ölrelaterat, men att få igång Wet City Spirits har varit otroligt. Riccardo, Adam and Darryl har lagt ner så mycket jobb på att bygga och få igång destilleriet och att vi sen fick guldmedaljer för våra första två gin var magiskt. 

– Vad gäller bryggeriet så har det varit fantastiskt att bygga om vårt tap room. Nu ser vi fram emot en del spännande event och planer 2022.

Vad var det sämsta med 2021 på ditt bryggeri?

– Restriktionerna har varit tuffa. Att inte veta från dag till dag har varit jobbigt för alla här. Våra bryggare, säljare och vårt marknadsfolk har jobbat hårt i det tuffa läget, men det tär på alla när saker och ting förändras över natten.

Vad skulle ett beslut om gårdsförsäljning betyda för er?

– Gårdsförsäljning vore väldigt bra om det genomförs, även om det nu liggande förslaget är ganska dåligt. Jag kan inte fatta hur de kan sätta en sån godtycklig begränsning av produktionsvolymen. Varför ska framgångsrika bryggerier uteslutas?

– Min åsikt är att det vore en bättre lösning att låga producenterna agera ombud för Systembolaget och inte begränsa volymen alls. Ett sånt system skulle minska trycket på Systembolagets lokala sortiment och ge producenter möjlighet att göra något annat än neipa. Allvarligt talat, vi vet alla att det handlar mer om pengar än folkhälsa, så varför inte bara ge Systembolaget sin del och sen öppna för alla producenter?

Vilket svenskt bryggeri imponerade mest på dig under 2021? 

– Det är en svår fråga. Jag gillar verkligen Svartbergets och det Hylliegänget har gjort. Stigbergets och Omnipollo slår det mesta som vanligt, men jag får nog svara O/O Brewing. De gör den bästa ölen. De är superjämna och det spelar ingen roll vilken stil det är, det är alltid toppkvalitet.

Vilken ölstil vill du se mer av från svenska bryggerier under 2022?

– Table beer. Jag är för gammal för starka öl nuförtiden. Min favoritöl på All In Beer Fest var Newbarns table beer.

– Emma och Gordon gör fantastisk öl och det vore väldigt roligt om fler svenska bryggerier gjorde fler subtila stilar. Mer humle är inte alltid svaret.