Gammelbacka satsar på sprittillverkning

Tony Tingström på Gammelbacka Bryggeri har börjat tillverka sprit. Foto: Montage

Nu har även Karlskogabryggeriet Gammelbacka börjat med sprittillverkning. Gin och whisky och kanske Tequila planeras.

– Vi har pratat om det en del, men det har aldrig blivit av. Men slängde ut lite krokar och upptäckte att det fanns rätt mycket hembränningsapparater på 20 liter, men till slut hittade vi en destillationsapparat på 75 liter som vi kompletterade med ett nytt kolonnrör, säger Tony Tingström på Gammelbacka Bryggeri.

Tanken från början var att Gammelbacka skulle destillera överskott från ölproduktionen, flaskor med utgånget datum.

– Vi har gjort det, den får ju inte heta whisky men råspriten från öl blir bättre än med mäsk, det blev en ganska trevlig smak och doft.

Den färdiga spriten ska han nu lägga på nya ekfat i några månader.

– Riktig whisky kan man inte lägga på nya ekfat, de blir färdiga för snabbt. Sen vet vi inte vad vi ska kalla den, Träsprit kanske, men det skulle väl aldrig Systembolaget gå med på …

Samtidigt är han inte säker på om det blir nån försäljning till Systembolaget, primärt är tanken att spriten ska säljas i den egna bryggpuben. Redan nu har man sålt egen gin där.

– Vill nån ha en flaska får det nog blir privatimport. Hinner inte hålla på med det på Systembolaget, men det kanske kommer till det så småningom.

Tony tänker sig även att göra riktig whisky. Även den kommer att hamna på fat, men då blir det i tre år och med begagnade fat. Sen blir det kanske tequila med.

– Men jag vet inte riktigt hur man gör tequila än, så jag måste studera lite först.