”Vi håller inte på med en massa humle”

Bildspel

Bild 1 av 10

Samlingen av tankar ska snart utökas med en 500-liters lagringstank till.

– Vi är inte såna som håller på med en massa humle! Vanlig öl är jävligt god.

Tony Tingström på Gammelbacka Bryggeri i Karlskoga skräder inte på orden. Han jagar inte den ultimata humlebomben – och då är bryggeriet ändå beläget bara ett stenkast från kanonfabrikerna på Bofors… Nej, affärsidén är att vara det lokala alternativet för framför allt lager, och där har Gammelbacka lyckats bra.

– Vi är det stora bryggeriet här och brygger mellan 500 och 1 000 liter i månaden, säger Tony Tingström, som jobbar heltid med bryggeriet.

I bryggeriets restaurang får man leta länge bland tapparna för att hitta något humleintensivare.

– Vi har gjort nån IPA som testbatch, men IPA efterfrågas inte så mycket och jag tror att IPA-eran går mot sitt slut.

Tony startade Gammelbacka Bryggeri 2015 efter att ha bryggt en hel del hemma innan. Första året gick åt till att bygga upp bryggeriet och premiären för deras öl blev inte förrän i februari 2016 på två lokala pubar.

– Vi var klara i december förutom bryggverket som inte hade kommit, så jag bryggde på ett 50-litersverk i början. Men vi hade åtta öl klara till premiären, säger Tony.

Det finns inga ambitioner om att bli stora, berättar han. Det lokala är viktigast.

– Vi brygger runt 12 000 liter per år nu och har ökat omsättningen varje år. Bara i sommar ökade vi kraftigt tack vare bryggpuben.

Bryggpuben är populär och viktig för verksamheten. Utöver den satsar Gammelbacka inte på krogar utan bara på Systembolaget. I baren har man just nu tolv kranar, men inom några veckor utökas det till 24. För bryggeriet har många olika öl och fler ska det bli.

– Tanken på en riktig bryggeripub har funnits länge och jag är väldigt inspirerad av Tjeckien. I Sverige är trenden att starta bryggeri – där är trenden att starta bryggeripubar.

– När vi öppnade i somras blev det en boom, all öl på fat tog slut och vi fick ta flaskor. Men då räckte det inte till Systembolaget och jag fick koka som en galning.

Närmast planeras för en utbyggnad som ska fördubbla antalet möjliga gäster på puben, från 40 till 80 när coronapandemin så småningom inte längre begränsar antalet.

På Systembolaget har Gammelbacka tolv öl fördelat på fem butiker i trakten. Alla på flaskor.

– Jag är så jävla emot burkar – det sitter i ryggraden. Samtidigt är väl burkar bättre i alla avseenden så jag är övertygad att vi kommer dit förr eller senare. Det känns så jäkla galet bara.