Fotbollshjältarna hyllas med eget öl

Det är 41 år sedan som ett svenskt herrlag i fotboll spelade Europacupfinal. Ny hyllas det laget med ett eget öl.

De som följer svensk fotboll i dag vet att chansen att se ett svenskt lag i Champions League-final på herrsidan är lika stor som att vinna på Lotto en tisdag. Men 1979 var läget annorlunda.

Malmö FF, med kultspelare som Janne Möller, Staffan Tapper och Tore Cervin tog sig hela vägen till final i Europacupen, som då var den finaste cupen i Europa. Där blev det förlust mot Nottingham Forest, men prestationen tillhör trots det de allra bästa någonsin inom svensk fotboll.

Nu hyllas det laget med ett eget öl. Det är Sibbarps Husbryggeri som tillsammans med Malmö FF:s officiella supporterklubb, MFF Support, tagit fram ett öl med namnet 79.

Flera spelare var med under bryggningen och en av de spelarna var Staffan Tapper.

– Det har varit oerhört kul att som lagkapten få samla ihop mitt lag igen och skapa något tillsammans. Vi har varit med från idé till bryggning, bland annat kom namnidén från oss i 79-gänget, säger Tapper.

Rolf Nilsson, grundare av Sibbarps Husbryggeri, har haft riktigt kul under processen. Man valde att brygga en Münchner Helles, vilket anspelar på att finalmatchen 1979 spelade just i München. Dessutom startades jäsningen av ölet i en av de pokaler som finns kvar från den tiden.

– När idén om ett MFF Support-öl dök upp kände vi att vi ville göra något som verkligen speglar Malmö och något av det mest unika vi har är ju vinnarkulturen. Genom att starta jäsningen i historiska pokaler kan man säga att den här ölen är bryggd på vinnarkultur, säger Nilsson.

Ölet släpps 1 oktober i ett tiotal av Systembolagets butiker i Malmöområdet och ölet går dessutom att beställa. Det dyker dessutom upp på ett antal krogar i Malmö.