Sibbarps har ökat volymen trots krisen

BRYGGERIENKÄTEN

Rolf Nilsson har kunnat öka ölproduktionen under 2020. Foto: Privat.

Ökad volym trots krisen. Så har det sett ut för Sibbarps Husbryggeri under 2020. Här är alla deras svar i vår enkätserie.

 

Det är grundaren Rolf Nilsson som svarar på frågorna och passar på att hylla alla kollegor i landet.

 

1. Vad har varit de största förändringarna i er verksamhet under 2020 som kan relateras till corona?

– Eftersom vi fram till och med mars månad hade en stor del av vår volym till HORECA så har vi ändrat vårt fokus till försäljning via Systembolaget och livsmedelsbutiker samt under sommaren till restauranger med mycket uteservering. En annan förändring är ju att det blivit många fler lediga helger eftersom alla festivaler och events ställdes in. Vi sörjer framförallt vår egna bryggerifest och den lokala hamnfesten där vi år efter år träffar många lojala kunder!

2. Vad blir det bästa för ert företag under 2021?

– Vårt ökade fokus på nya öl har gett oss en stabilare bas att stå på. Vi har också trots svårigheter att planera produktionen under detta året kunnat serva våra HORECA-kunder på ett bra sätt vilket jag är övertygad om skall ge oss en fin position när denna bransch kommer tillbaka våren 2021. Vi har dessutom lyckats öka volymen trots pandemin.

3. Vilket svenskt bryggeri har varit bäst under 2020? Motivera gärna

– Jag tycker att väldigt många svenska bryggerier har kämpat sig igenom detta svåra år på ett beundransvärt sätt. Så mina ovationer går till hela den svenska hantverksbryggarkåren!

4. Nämn 1-3 svenska öl som imponerat på dig under 2020.

– Pickla Pils, Nynäshamn, Stigbergets West Coast IPA och Dugges Lunar Liquid.

5. En utredning om gårdsförsäljning har påbörjats. Vad är den bästa lösningen för er när det gäller gårdsförsäljning?

– Att öppna upp monopolet, men behålla Systembolaget, är för mig det viktigaste med gårdsförsäljning. För övrigt tycker jag att en lägre och differentierad alkoholskatt på öl är viktigare. Speciellt eftersom Systembolaget verkar ha en strategi att erbjuda öl till så låga priser något vi hantverksbryggerier har väldigt svårt att hänga med på.

6. Vilket bryggeri i världen skulle du helst vilja brygga ett öl tillsammans med?

– Vi gör en hel del samarbeten men tycker generellt att det är roligare att söka oss utanför bryggeribubblan. Under året har vi tex tagit fram en lakritsöl tillsammans med Sveriges godaste lakritstillverkare och världens första öl bryggd på vinnarkultur ihop med supporterföreningen till Sveriges bästa fotbollsförening. Men det är klart att det skulle vara ett underbart äventyr att brygga en moderniserad bockbier med Einbecker Brauhaus eller en ny typ av helles ihop med Ayinger Privatenbrauerei. Bland de Svenska bryggerierna så hade det varit intressant att tillsammans göra en superpilsner ihop med Nynäshamns Ångbryggeri.