Fula hallon viktig del i öl från S:t Eriks

Hallon med kosmetiska skador har använts av S:t Eriks i deras nya berliner weisse. Foto: S:t Eriks.

Hallon som inte är kosmetiskt korrekta kan vara svåra att sälja. Men i öl smakar dom förstås lika bra. Nu har S:t Eriks gjort en Berliner Weisse med sådana bär.

Det är bär från Stenhuse Gård på Gotland som används, och hallonen har den rätta smaken men har av olika anledningar skadats kosmetiskt.
– Vi ville verkligen få till en elegant suröl som där fruktens sötma lyfter syran i ölen till lätta toner istället för att bråka med den och det visade sig dessa hallon vara perfekta för just det. Att hallonen dessutom ger ölen en härlig rosa ton känns också det väldigt skönt så här års, säger David Peuriere, huvudbryggare på S:t Eriks Bryggeri.
Ölet släpps på Systembolaget på fredag och har namnet S:t Eriks Hallon Berliner. Ölet passar bra in i den trend med suröl som växt fram i Sverige under de senaste åren.
– De senaste tio åren med craft beer har ju verkligen varit intensiva men det är också kul att allt inte  handlar om att slå på stora trumman med intensiva humlebomber. Denna öl hoppas vi kan tilltala  även de som uppskattar fräschör, syra och elegans i en öl, säger Peuriere.