Friare resor – men krav på krogar kvarstår

Stefan Löfvén är beredd att släppa resorna i Sverige friare, men för krögarna blir samma hårda krav kvar. Foto: Regeringen.

Restriktioner för resor i Sverige försvinner från och med 13 juni. Men kraven på barer och restauranger fortsätter att vara tuffa även när vi går in i sommaren.

Det var vid en pressträff i dag som statsminister Stefan Löfvén (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) berättade om att svenskarna i sommar kan resa friare än vad som har varit fallet under våren.

Från och med 13 juni finns ingen restriktioner för hur långt man kan resa i landet, så länge personen i fråga är frisk och är försiktig.

Men restriktionerna mot trängsel på barer och restauranger lever vidare. Dessutom kommer regeringen att uppmana länsstyrelserna i landet att vara noga med att se till att de regler som gäller verkligen efterföljs.

– Det är viktigt att hålla i det här nu, annars kan smittspridningen ta fart igen, sade Isabella Lövin på en tv-sänd presskonferens.

De krögare och barägare som hoppats på att unna ta emot fler gäster under sommaren kan alltså glömma det, såvida det inte kommer ett nytt beslut tidigare.

Det finns idag inga uppskattningar för när det kan ske nya förändringar, eller när corona-virusets härjningar är över.

– Många längtar efter en slutdag för allt det här, men någon sådan dag finns inte i dag, sade statsminister Stefan Löfvén.