Fredrik tror på fler bryggpubar

SOMMAR 2018

Fredrik Jernberg är känd i ölkretsar som Hopmaestro. Han har sitt bästa ölminne från Närke Kulturbryggeri.

Jernberg provar en hel del öl, men hans favoritbryggeri har varit det samma ett tag nu. Här är alla hans svar i vår sommarserie.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Oj. Det finns många bra ölminnen, men jag tror att det ändå får bli när jag var på Närke Kulturbryggeri för en ölprovning. Det måste ha varit runt 2010? Det var där och då som klickade till i pallet och jag förstod hur stort ölspektrat faktiskt är. H-G och Berit var på topphumör och det letades fram någon Stormaktsporter där på slutet. Huvudet trillade  av och rullade iväg. En ny värld öppnade sig.
2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Jag har svarat Founders i tidigare sammanhang, och det får bli det nu också. Vad de än tar sig för, så utmynnar det i en toppöl. Stora men ändå med barnasinnet och nyfikenheten i behåll.
3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.

– Jag tycker det känns som att det skulle kunna öka lite till, men det kommer ändå att droppa av några stycken som får det lite för kämpigt. Om det allmänna regelverket för hur bryggerier får bete sig ändrar sig lite till , så kan det nog dyka upp lite fler brewpubs tror jag? Alltså att man har en restaurangdel som man är lika stolt över som ölen man gör. Tycker mig se lite sådana vibbar sista tiden? Jag tror att många mindre bryggerier måste vinkla sig lite mer mot den lokala aspekten, och dra vinst där. 

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Jag har ju målat in mig lite i ett hörn, eftersom jag hela tiden måste prova nytt. Men jag försöker alltid att ha några BrewDog Dead Pony Club i kylen. Jag tycker fortfarande den är löjligt god, och man kan dricka ett gäng utan att börja prata jiddisch med sig själv. Och då är det ju en perfekt sommaröl.
5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?
– Svårt. Det finns väldigt många i våran värld just nu som bara skulle behöva sitta ner och ta en öl och ta det lugnt en stund. Kanske även passa på att  justera sitt beteende något? Men jag väljer min fru. Hon får hänga med mig på allt möjligt larv, allt från konstiga fotosessioner till olika festivaler så hon är värd att få sitta en stund och ta det lugnt med en fet imperial stout.
6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?

– Jag får säga Brewskival här. Jag tror det är på grund av den gamle hårdrockaren i mig? Det är utomhus, det är mycket folk, det är lite rockfestivalstämning och det finns sjukt mycket bra och intressanta bryggerier. Är vädret dessutom bra så är det oslagbart. Jag kan inte vänta tills årets upplaga går av stapeln.