Här är ölen du inte ska missa på fredag

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Massor med humligt. Så kan vi enkelt sammanfatta fredagens nyheter på Systembolaget. Några av ölen bör du definitivt inte missa.

Det är förhållandevis få öl som släpps på fredag, men det erbjuds ändå en hyfsad bredd av stilar. Men det humliga dominerar och det är inte helt ovanligt. Några av de ölen ska du definitivt inte missa.

Men i det här släppet finns också en riktigt god kellerbier och skulle du bli sugen på något tungt och svart finns även ett fullgott sådant alternativ.

Här är alla nyheter på fredag:

Dugges Queens Sour, 330 ml, 29.90 kr, 6,6 %, Övrig syrlig öl

Ett friskt syrligt öl med goda smaker av hallon och blåbär och dessutom faktiskt lite lingontoner. Behaglig suröl som passar bra en sommardag. God öl. (Ölet framflyttat till 17 augusti)

Nynäshamn Kalkskär Källaröl, 500 ml, 29,70 kr, 4,6 %, Zwickl, keller- & landbier

Brödig maltig smak med lätta behagliga humlteoner, lite gräs och citrus finns i bakgrunden. Rent och elegant. Mycket god.

Baladin Nazionale 750 ml, 85,00 kr, 6,5 %, Belgisk ljus ale

Den belgiska touchen finns där med jästtoner, lite koriander och lätta hötoner. Ganska tydlig maltbas, med en kryddighet som växer i eftersmaken. Ok öl.

To Öl Tropical Rumble, 330 ml, 39,90 kr, 4,3 %, Session IPA

Rejält med tropisk humle men också en syrlighet som kanske inte riktigt passar in. Ändå ett ganska behagligt öl även om det inte sticker ut.

Wylam Attracting Humans, 440 ml, 39,90 kr, 5,5 %, Amerikansk pale ale

Fräsch modern IPA med mango och ananas i första rummet. Lätta citrustoner och en väldigt försiktig maltbas. Frisk och lättdrucken. God öl

Naparbier/Beerbliotek Stop Me If You Have Hard This One Beforebier Back in Black, 330 ml, 36,30 kr, 7,0 %, IPA

Ganska mycket frukter i den här IPA:n, men också en del grästoner som blandas med en behaglig maltighet och en skön balanserad humlebesk avslutning. Inget extremt öl men gott.

Garage Beer/Stigbergets Woozy, 440 ml, 59,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Humlefokuserat med citrus och tropiska frukter som blandas med lite hötoner och en diskret brödighet. Förrädiskt lättdrucken för att vara så stark. God öl.

Stone Tangerine Express IPA, 500 ml, 29,90 kr, 6,7 %, IPA

Återigen ett öl med frukttoner och en hel del beska. Ganska behaglig men jag undrar om den inte har tappat lite av sitt humlebett under färden till hyllorna.

DC Brau Turbo Boost Multiball IPA, 473 ml, 34,90 kr, 6,7 %, IPA

En ganska lättdrucken humlejuice med tropiska frukter och en väldigt diskret maltbas. God sommaröl.

Brewdog/Fierce Very Big Moose, 330 ml, 36,90 kr, 12 %, Imperial porter/stout

Tung stout med fokus på choklad och lakrits och en del vaniljtoner. Lätta kryddtoner i bakgrunden. Fylligt och gott även om det här kanske inte är det första du tänker på en het sommardag.

Omnipollo Shaoutau Peach, 330 ml, 33,90 kr, 7,0 %, IPA

Snyggt humligt öl med persika och en del andra tropiska frukter. Fräscht och behagligt och passar bra i sommarvärmen.

Öl som inte var med på provningen:

Tilquin Oude Mûre à l’Ancienne, 375 ml, 107,00 kr, 6 %, Lambic – frukt & bär