Fler restriktioner – men också mer stöd

Statsminister Stefan Löfvén (S) föreslår en ny lag som begränsar alla sammankomster på offentliga platser till max åtta personer. Foto: Regeringen.

Max åtta personer i varje sällskap. Det är regeringens nya sätt att stoppa smittspridningen i Sverige.

Det var under en presskonferens under måndagseftermiddagen som flera ministrar berättade om nya tuffa restriktioner i det svenska samhället.

En ny lag ska införas, där man förbjuder att sällskap på fler än åtta personer vistas i offentliga miljöer. Även om det inte blir en lag, vill statsminister Stefan Löfvén (S), att samma sak ska göra i hemmen där svenskarna rekommenderas att bara umgås med de personer man bor tillsammans med.

– Vi lever i en prövningens tid. Det kommer att bli värre. Ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, sade Löfvén under presskonferensen.

24 november ska den nya lagen som förbjuder större sammankomster börja att gälla. Det är i en tid då många företag och andra sällskap planerat in sitt årliga julbord.

– Det är en mycket ingripande åtgärd, den saknar motstycke i modern tid men den är helt nödvändig, sade Löfvén.

Under samma presskonferens öppnade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) för att ge ytterligare stöd till de verksamheter som drabbas av de nya reglerna.

– Regeringen har nyligen presenterat ekonomiska stöd, men de kommer sannolikt inte att räcka, sade Bolund.

Ministrarna var också tydliga med att de skarpa rekommendationerna ska gälla även för hemmafester.

– Hemmafesterna tycks fortsätta, men det duger inte att återgå till det normala när vi är mitt i en pandemi, sade inrikesminister Mikael Damberg (S).