In Flames-stjärnan blir bryggeriägare

Anders Fridén är sångare i In Flames. Och numera också bryggeriägare. Tillsammans med bland annat Mattias Hammenlind startar han Frequency Beer Works utanför Stockholm.

Det är CAP:s bryggeri i Bro utanför Stockholm som tagits över av en kvintett där även Jenny Hammenlind, David Mortimer-Hawkins och John Tsihlis ingår.

– Det känns bra och blir en nystart för mig, säger Mattias Hammenlind.

Han har de senaste åren varit huvudbryggare och delägare i just CAP, där huvudägaren har varit CASK Norway. Men den senaste tiden har verksamheten gått lite på sparlåga och den mesta bryggningen har handlat om licensbryggning.

– Det var inte därför jag kom in i den här branschen. Jag sade att jag antingen ville sluta eller ta över bryggeriet, säger Hammenlind.

Det blev alltså ett övertagande och det troliga är nu att CAP försvinner helt från den svenska marknaden.

För Anders Fridén har öl länge varit ett intresse. Under varumärket Frequency har han varit inblandat i ett antal öl som bryggts bland annat hos Nils Oscar. Den första Frequency-ölen gjordes faktiskt med just Hammenlind när han jobbade på Sigtuna. Men nu blir det en större satsning med eget bryggeri under namnet Frequency Beer Works.

– Anders är en idéspruta och han har varit med mig en hel del och bryggt öl, säger Hammenlind.

Bryggverket är på 3500 liter och det går att nå en maxkapacitet på cirka 250 000 liter med nuvarande utrustning.

– Vi får se vad vi landar på i början, säger Hammenlind som kommer att ansvara för den dagliga verksamheten tillsammans med hustrun Jenny.

När bryggeriet är i gång för fullt finns också planer på att starta ett destilleri.

– Det är målet på sikt. Då vill vi rikta in oss på vit sprit som gin, akvavit och vodka, säger Mattias Hammenlind.

Premiär för det nya bryggeriet blir det redan i helgen på Stockholms Gin & Ölfestival på Restaurang Fåfängan på Söder.

Öl och In Flames får därmed en allt tydligare koppling. Sedan tidigare driver de båda tidigare bandmedlemmarna Daniel Svensson och Peter Iwers bryggeriet Odd Island i Kungsbacka söder om Göteborg.

Tanken på en samarbetsöl där känns ganska logisk.

– Ja det måste vi absolut göra, säger Hammenlind.