Julafton för dig som gillar barley wine

Nytt på Systembolaget

Det blir rena julafton för den som gillar barley wine när Systembolaget släpper nya öl på fredag. Allra bäst är en svensk.

Den som gillar barley wine bör inte missa fredagens släpp. Av de 17 ölen är det inte mindre än fyra barley wines (och en old ale). Däribland en ny årgång av klassikern Thomas Hardy’s som också kommer i en cognacslagrad variant. Nynäshamn bidrar med en romlagrad Bötet och för den som gillar amerikanska barley wines med lite mer tryck i humlen kommer också Sierra Nevada Bigfoot 2017.

Bötet var min favorit och det var kul att en svensk öl klarade sig så bra i det starka startfältet av klassiska barley wines. Bra belgiskt (och franskt) kommer det också i form av Saint-Sylvestre Bière Nouvelle, La Rulles Triple och Duvel Tripel Hop.

Här är alla nyheterna:

Brasserie de Saint-Sylvestre Bière Nouvelle, 750 ml, 76,10 kr, 7,5 %, Bière de garde

Tydlig krispig maltig doft med en fräsch blommig, örtig och fruktig ton. Balanserad sötma med malt, en hint av bakade päron och mandel, mild bitterhet. Fräsch och lättdrucken trots alkoholhalten.

Birrificio del Ducato Vieille Ville Saison, 330 ml, 32,90 kr, 6 %, Saison

Lätt syrlig citrusdoft, halm, bröd och en hint av disktrasa. Lätt fruktig syra med citron och gröna äpplen i smaken, mild beska och lite citronskal avslutningsvis. Trevlig, milt syrlig och lättdrucken saison.

La Rulles Triple, 750 ml, 76,00 kr, 8,4 %, Trippel

Söt, maltig doft med fruktiga och nötiga inslag, mild örtig humle. Även smaken är söt, maltig och fruktig med en len och balanserad beska.

Brooklyn Bel Air Sour, 355 ml, 26,90 kr, 5,8 %, Övrig syrlig öl

Något udda doft av bubbelgum, citrus och krusbär. Den något skarpa syran och udda doften föll mig inte i smaken.

Duvel Tripel Hop, 330 ml, 29,90 kr, 9,5 %, Belgisk ljus ale

Trevlig mix av fruktig humle och kryddig jäst. Tydlig gräsig bitterhet, en lätt hint av alkohol och en kompletterande fruktig och maltig sötma i bakgrunden. Rekommenderas!

Victory 21st Birthday IPA, 355 ml, 27,90 kr, 6,1 %, India pale ale (IPA)

Gräsig, lite trött fruktig humle och en lätt maltig arom. Mild sötma och en distinkt beska med en torr avslutning. Lite för gammal och något för bitter.

Sierra Nevada Beer Camp Golden IPA, 355 ml, 29,90 kr, 6,5 %, India pale ale (IPA)

Mild och tillbakadragen IPA men en fin balans mellan malt och humle. Söta tropiska frukter blandat med kexig malt och en uppfriskande bitter avslutning med toner av gräs och barr.

Lättdrucken utan att sticka ut åt något håll.

S:t Eriks Dark Monsoon Ale, 330 ml, 31,90 kr, 8,5 %, Belgisk mörk ale

Milt rostat kaffe, sirap, toffee och fikon i aromen. Söt och trevlig maltbas med en kompletterande nötig karaktär och en len beska. God!

Brasserie De La Senne Stouterik, 330 ml, 28,50 kr, 5 %, Torr porter och stout

Mjölkchoklad, kaffe, lätt kryddighet. Krämig för att bara vara 5 procent med en fyllig maltighet och torr rostad bitterhet. Smakrik och lättdrucken.

Wild Beer Co Millionaire Wild Beer Co, 330 ml, 32,00 kr, 4,7 %, Söt porter och stout

Söt doft med karamell och toffee, lätt rostade toner och en hint av buljong. Härlig munkänsla, rund och fyllig men alldeles för söt.

Founders Brewing Company Curmudgeon , 355 ml, 40,30 kr, 9,8 %, Old Ale

Något mild doft med toffee, mandelmassa, en hint av torkad frukt, kanderad apelsin och alkohol.

Smaken följer doften med en mild sötma, lätt alkoholton och en markerad beska.

Interbrau Thomas Hardy’s Ale, 330 ml, 69,90 kr, 11,7 %, Barley wine

Lätt spritig doft med en något skarp ton, lite lim på en söt maltbas. Fyllig och söt smak med karamell, fudge och torkad frukt. Aromen var något skarp och spritig medan smaken var något rundare. Kan må bra av att vila ett tag.

Interbrau Thomas Hardy’s Ale ’The Historical’, 250 ml, 94,90 kr, 12,7 %, Barley wine

Alkoholen är mer märkbar än i den olagrade varianten men trots det känns denna lenare och bättre integrerad. Saknar den lite skarpa spritigheten och har en fylligare karaktär med cognac, torkad frukt, karamell och en ton av bakade päron. Gott!

Nynäshamns Bötet Barley Wine Jamaican Rum Cask, 250 ml, 44,60 kr, 11 %, Barley wine

Sött och härligt kladdigt med karamell, bränt socker, en hint av grillad ananas. Något tunnare kropp än Thomas Hardy’s men jag gillade denna mer.

Sierra Nevada Bigfoot 2017, 355 ml, 40,90 kr, 9,6 %, Barley wine

Klassisk amerikansk barley wine som förutom den söta maltbasen har en distinkt humlekaraktär. Söt med karamell och kåda, avslutar bittert med barr, citrus och en lätt gräsig ton.

Evil Twin Even More Jesus, 475 ml, 80,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout

Söt och tung maltbas med tydliga rostade toner av mörk choklad och kaffe. Markerad bitter avslutning, nästan torr och med en tydlig kakaokaraktär,

BrewDog Abstrakt 21 , 375 ml, 129,90 kr, 12 %, Imperial porter och stout

De rostade tonerna från stouten hamnar i bakgrunden av lakritsen och svarta vinbären som dominerar. Både söt- och saltlakrits tar plats i smaken och vinbären bidrar med en lätt syrlig avslutning. Tyvärr gifter sig inte lakritsen och svarta vinbären med bas-ölet och som många andra i serien är ölen roligare på pappret än i munnen.

JACOB HANSSON