Fest hela sommaren på lokala bryggpubar

Bildspel

Bild 1 av 17

Ophelia Milli mötte gästerna med ett strålande humör hos Beerium i Ale.

För några år sedan var det nästan inte ens möjligt. Men nu är bryggeripubar ett populärt besöksmål för både närboende och långväga gäster. Vi hälsade på fyra välbesökta bryggerier i helgen.

Semester på hemmaplan är vad som gäller för många den här sommaren och kanske hjälper det till när det gäller intresset för bryggeripubar. Det är nämligen långt fler än bara ölnördar som söker sig till bryggerierna för att provsmaka öl med vänner.

– Det är jättebra intresse varje gång och vi måste begränsa antalet gäster, sade Marcello Milli under vårt besök hos Beerium i Ale utanför Göteborg.

Där har man infört tidsbokningar för att ha koll på antalet gäster och man har olika sittningar där gästerna får komma en viss tid. I mån av plats tar man också emot spontana gäster.

– Vi försöker att anpassa oss till verkligheten, säger Milli.

En av gästerna var Joel Börjesson, som njöt av de olika smakproven.

– Det är kul att de finns ett ölställe bara på andra sidan gatan. Jag har gillat de ölen jag provat från Beerium via Systembolaget och då blir man nyfiken på att prova fler, sade han.

I Kungälv är det bryggeriet En Aleigen som håller sin provsmakningsbar öppen. Redan tidigt på eftermiddagen är i princip alla sittplatser upptagna, och när ett sällskap från Göteborg gör entré får det plockas ut fler bord.

– Det är bara andra gången vi har öppet i sommar så det kanske finns ett uppdämt behov, säger Robert Lundblad medan han häller upp ännu ett öl.

I Ale var det en food truck som fixade, maten, i Kungälv är det en närliggande pizzeria som fixar med utkörning till hungrig öldrickare.

I Kungssten i västra Göteborg hittar vi Göteborgs första bryggeripub. Beerbliotek var tidiga att satsa på den verksamheten. Efter att ha hållit stängt under en period i våras är det nu full fart igen.

– Vi öppnade igen i juni och kör hela sommaren säger Madison Simpson i baren.

Numera är det burkar som gäller i stället för fatöl och det ger en möjlighet att ha väldigt många öl att välja bland. Dessutom har man flyttat serveringen till lagret och har dessutom en utedel för att kunna sprida ut gästerna.

Sista stoppet blir i Lindome hos Odd Island. Här är det öppet fler dagar i veckan och intresset är stort. Vid ett av borden är det rena släktkalaset där Anna och Lasse Grip från Lindome har bjudit Anna-Lena och Henrik Grip från Gävle till det lokala ölstället.

– Det är jättekul att vi har det här stället här, och det känns bra att få visa upp det, säger Anna Grip.

Även de båda gästerna trivdes och njöt av ölen som serverades. Sommaren 2020 är det passande med lokala bryggeripubar när semester på hemmaplan är att rekommendera. För bryggerierna är det dessutom ett perfekt sätt att få kontakt med lokala öldrickare som sedan känner till ölen när de går till Systembolaget.

– Det är riktigt populärt att gå hit och det snackas en hel del om det i stan, säger Anna Grip.