Flera svenska öl bland världens 100 bästa

Henok Fentie på Omnipollo kan glädja sig åt att ha varit inblandad i fyra av de 100 öl som fått bäst betyg på Ratebeer under 2018. Även Wes Parker och Brandon Buckner från Bottle Logic har med öl på topplistan. Foto: Ronny Karlsson.

Fem öl med svensk anknytning finns med bland världens 100 bästa öl under 2018. Det visar ölsajten Ratebeers sammanställning av förra årets betyg.

Listan visar upp de öl som fick högst betyg av användarna under 2018, och där finns en hel del både spännande och svåråtkomliga öl. Fem av de 100 ölen har svensk avsändare och inte oväntat är Omnipollo inblandet i fyra av ölen.

Det är Omnipollo/Buxton Original Maple Truffle Ice Cream Waffle, Omnipollo/Siren/David Strachan Lorelei – Barrel Aged Blueberry Cheesecake Stout, Omnipollo Noa Pecan MudCake – Bourbon och Dugges/Omnipollo Bourbon Barrel Aged Anagram Blueberry Cheesecake Stout som tar plats på topplistan.

Även Närke Kaggen Stormaktsporter finns med bland de 100 öl som fick högst betyg under 2018. Det ölet gjorde ju come back i fjol, bland annat med en release på Systembolaget där flaskorna tog slut på några få sekunder.

Det är imperal stouts som dominerar om man tittar på ölstilar bland de 100 ölen. Dessutom är det en stor övervikt av amerikanska öl som får plats på listan, och det är precis så som det brukar se ut.

Men det är faktiskt ett belgiskt bryggeri som har med flest öl på listan. Det är 3 Fonteinen har lyckats med konststycket att ha med hela sju av sina öl på listan. Här är alla ölen på listan.