Fängelse för 69 olika smugglingsresor

Under 69 olika resor smugglade ligan in bland annat 440 000 liter öl. Nu har 18 personer dömts för brotten.

Smugglingsligan använde sig av tre olika bussar under flera år och tre personer pekades ut som huvudmän i åtalet, bland annat en man som drev ett bussbolag.

Åklagaren misstänkte först att över 100 resor gjorts till Tyskland, men kunde under rättegången peka på 69 olika tillfällen då bussarna använts för smuggling. Enligt åklagarna ska det i genomsnitt ha smugglats in 6 387 liter öl, 996 liter vin och 574 liter sprit vid varje resa.

Rätten gick på den linjen och det skulle innebära att ligan under sin verksamma period smugglat in cirka 440 000 liter öl över den svenska gränsen.

De tre huvudmännen dömdes till fängelsestraff på mellan 2,5 och tre år. Ytterligare 21 personer stod åtalade i samma härva och 15 av de personer ansågs skyldiga. De dömdes till kortare fängelsestraff eller villkorliga domar med samhällstjänst. De 15 personerna bedömdes ha rest med och sagt att det var deras alkohol som var på bussen, när den i själva verket skulle säljas vidare.

Mannen som drev bussbolaget hade till och med ett provisionsavtal hos tre av de tyska gränsbutikerna, så resorna lär ha varit ganska frekventa. Hela rättegången tog 23 dagar och innebar bland annat en ersättning till inblandade advokater på 22 miljoner kronor.