Ja blev till nej för folkölsförsäljning

Två gånger har det gått bra. Men tredje gången nekas Trädskogen att sälja sin folköl på en marknad. Nu ska beslutet överklagas till Kammarrätten.

Trädskogens Bryggeri i Åryd utanför Växjö gillar öl med lägre alkoholhalt och har vid två olika tillfällen sålt sin folköl tillsammans med ölkorv på Stora Torget i Växjö. Men när man ville göra samma sak på Smålands Marknad kommande helg blev det nej.

Först sade Växjö kommun nej när deras ansökan behandlades och därefter gjorde Förvaltningsrätten samma tolkning.

– Vi tycker att det står ganska tydligt i lagen att det ska vara tillåtet, och det har ju gått bra två gånger tidigare, säger Robert Andersson (tidigare Helberg) på bryggeriet.

Man har efter de båda negativa beskeden tagit beslut om att överklaga beslutet även till Kammarrätten, men något deltagande på marknaden blir det inte.

Andersson säger att det bland annat i beslutet hänvisas till en lag som infördes 1977 och avskaffades redan 1995.

– Det står att försäljning får ske av tillverkaren, men både kommunen och förvaltningsrätten hänvisar till att försäljningen måste ske där tillverkningen sker.

Beslut från Kammarrätten lär dröja men för Trädskogen Bryggeri känns det angeläget att driva frågan så långt som möjligt.

– Det handlar inte om just den här marknaden längre, utan om att få en lag som är tydlig. Hur ska vi förstå lagar när myndigheterna gör olika tolkningar från gång till gång, frågar han sig.