Experter oroliga för Belgiens ölframtid

Belgisk öl är för traditionell och något måste göras innan det är för sent. De som hävdar det är två ölexperter från Bryssel.

För många är Belgien förknippat med en spännande ölkultur och massor med god öl. Men tiderna förändras snabbt och det poppar upp nya bryggerier över hela världen.

Jean Hummler är delägare i Moeder Lambic, Bryssels kanske bästa ölbar. Han är oroad för det belgiska ölets framtid.

– Åren med ölexport är över. Jag sade för fem år sedan att belgiska bryggerier måste förändras, men dom kan inte förändras, säger Hummler till sajten enca.com.

Han menar att det i dag finns bryggerier lokalt på de marknader som Belgien brukade exportera till, och att dessa bryggerier är betydligt mer moderna i sin bryggning.

Den andra ölexperten som är orolig är Luc De Raedemaeker, redaktör för Belgian Beer Magasine. Han jämför belgisk öl med det som hände franskt vin på 90-talet.

– Dom brydde sig inte om att det började komma viner från Sydafrika, Chile och andra länder. Sedan stod de där och var ledsna för att ingen ville köpa deras viner längre. Det samma kan hända med belgisk öl, säger han.

Hummler går så långt att han kallar Bryssel för en andra klassens ölstad numera. Han ser det dock som positivt att ett traditionellt bryggeri som Cantillon tar fram nya öl, och att ett bryggeri som De Blaugies lyckas göra god öl.

Läs hela artikeln här.