Evil Twin satsar på ölproduktion i Sverige

Evil Twin satsar på ölproduktion i Sverige. Det gör också att ölen släpps på Systembolagets lokala sortimentet i Göteborg i mars. Först ut är Imperial Biscotti Break.

Dansk-amerikanska Evil Twin med grundaren Jeppe Jarnit Bjergsö i spetsen har stått bakom en hel del hyllade öl de senaste åren. Inte minst deras tunga imperial stout Imperial Biscotti Break i olika versioner har uppskattats världen över. Nu börjar originalversionen av den ölen att bryggas hos Poppels i Jonsered utanför Göteborg. Första batchen är redan bryggd.

– Vi ville inte spara på krutet utan snarare tvärtom, så först ut blir Imperial Biscotti Break. Jeppe har varit involverad i hela bryggprocessen och flyger in för att säkra batch ett och brygga batch två tillsammans med Poppels, kommenterar Marcus Tybell, vd på importbolaget Beer Me.

Beer Me och Evil Twin började att samarbeta i fjol och inledningsvis togs en del exklusiva produkter in till Systembolaget. Nu blir samarbetet mycket mer än så.

– Vi beslutade tillsammans att bryggning i Sverige är rätt väg framåt. Valet föll på Poppels som har visat sig vara duktiga och ville ta sig an Evil Twin på allvar. Att brygga i Sverige är ett smidigt sätt att bygga varumärket på, samt hjälper Poppels att fylla sin kapacitet nu i början, då de precis uppgraderat sin produktion, säger Tybell.

Premiär för den svenskproducerade Evil Twin-ölen blir på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm i slutet av månaden. Då serveras ölen på fat, men i övrigt blir det mest flaskor. I mars blir det lansering på tre lokala systembolagsbutiker i Göteborg, samt möjlighet att beställa flaskvis över hela landet.

– Att ölen också blir lokalt producerad är ett stort plus. Systembolaget har varit med i processen och följt det som händer. Det är viktigt att alla parter är insatta, så vi kan göra en succélansering av en öl som verkligen förtjänar det, berättar Tybell.

Den första batchen är på 2000 liter och förutom de lokala butikerna kommer det att finnas 5000 flaskor för beställning på Systembolaget. Vid lansering kommer det att finnas tre batcher klara.