Dyr mark stoppar Brewdogs expansion

Brewdog lägger ner planerna på en storsatsning vid sitt bryggeriet i Skottland. De 80 jobb som skulle skapas blir därför inte verklighet.

Ambitionen för Brewdog har varit att bygga ut rejält vid bryggeriet i Ellon i nordöstra Skottland. Planerna innefattade ett hotell, en flott restaurang, ett konferenscenter och ett destilleri. Satsningen var planerad att kosta cirka 5 miljoner pund, cirka 55 miljoner kronor, och projektet skulle resultera i 80 nya jobb.

Men kommunen Aberdeenshire har satt ett pris på marken som Brewdog är starkt kritiska mot. Vid en värdering av marken, gjord av en oberoende kraft i maj i fjol, bedömdes kostnaden ligga på cirka 55 000 kronor per hektar. Men Aberdeenshire kräver 3 300 000 kronor per hektar. Sammanlagt handlar det om 2,5 hektar som skulle köpas för projektet.

Brewdog skriver på sin hemsida att man fick köpa 52 hektar i Ohio, USA, billigare än vad marken skulle bli runt det befintliga bryggeriet i Skottland. I Ohio pågår ett bygge av ett nytt bryggeri.

Planerna är tänkta att fortfarande bli verklighet, men då på en annan plats i Skottland.

”Vi kommer att leta efter mark i ett område med företagsvänligt klimat, i stället för den motvilja till investeringar och nya jobb som vi möter lokalt”, säger man bland annat på hemsidan.

Läs hela Brewdogs uppdatering här.