Eskilstuna Ölkultur släpper trappistcollab

Munkarna vid Trappistenbrauerei Stift Engelszell, som Eskilstuna samarbetar med. Foto: Privatbild

Eskilstuna Ölkultur startar ett nytt samarbete. Och första partnern är ett trappistkloster.

Friendship Series kallar Eskilstuna samarbetet och bakgrunden är att man vill sätta ljuset på sina vänner i branschen.

– Det finns flera i vår närhet som inspirerar och som vi gärna samarbetar med och nu när pandemin äntligen släppt sitt järngrepp är det är dags att vi lanserar Eskilstuna Friendship Series, säger Patrik Svensk.

Patrik Svensk på Eskilstuna Ölkultur. Foto: Privabild

Först ut är Österrikes enda trappiskloster: Trappistenbrauerei Stift Engelszell. Klostret grundades redan 1293 och är sedan 2012 godkänt av International Trappist Association.

Tillsammans med Eskilstuna Ölkultur har de tagit nu tagit fram ett nytt trappistöl.

– I nästan 1000 år har munkar bryggt öl bakom klostermurarna. Med lanseringen av ABT Grand Cru bryter vi gränser och för denna mångåriga tradition till Sverige tillsammans med Stift Engelszell – och lanserar landets första autentiska klosteröl i trappiststil, berättar Patrik.

– Vår headbrewer Robin och bryggmästare Michael Hehenberger från klostret har tillsammans tagit fram en trappistöl på 10,5 procent med honung, pomerans, kryddpeppar och svensk ekologisk humle. Humlen är av sorten Korsta som ursprungligen kommer från Korsta by nära Sundsvall. Den ger en fin kryddighet med toner av citrus och grönt gräs.

Robin Andersson, huvudbryggare på Eskilstuna Ölkultur. Foto: Privabild

Trappistenbrauerei Stift Engelszell x Eskilstuna Ölkultur – ABT Grand Cru släpps inte förrän till sommaren, men för den som vill prova den tidigare så kommer den finnas med på Mikkeller Beer Celebration i Köpenhamn i maj.

Men projektet stannar förstås inte där. Det blir mer framöver, men Patrik Svensk vill inte avslöja så mycket än.

– I skrivande stund så är det fortfarande hemligt. Men utan att avslöja alldeles för mycket så har vi i ett planerat släpp med ett amerikanskt pionjärbryggeri från 1982 och ytterligare ett släpp med enligt vår tycke världens bästa cideri.