Egen jästkultur grund i nya ölprojektet

Ingemar Jansson är redo för premiär för sitt ölprojekt Garholt. Foto: Ronny Karlsson.

I två år har Ingemar Jansson jobbat med att hitta svenska jästkulturer som passar i öl. Snart är det premiär och den första kulturen kommer från Hisingen.

Det är under varumärket Garholt som ölen kommer att börja säljas på lokala krogar i juni.

– Det görs i liten skala och under de senaste två åren har jag hittat många spännande kulturer som jag hällt ut, säger Jansson.

Projektet med Garholt tog fart efter att han lämnade bryggeriet Sad Robot för två år sedan. Att producera den här typen av öl tar tid, inte minst när man också ska plocka fram egna kulturer.

– Ölen ska passa min smak och då ska det inte vara för surt och spretigt utan balanserat. Jag hällde ut ett fat efter ett års lagring för det utvecklades inte som jag ville. Men nu är jag nöjd med de kulturer jag har, säger Jansson.

En provning med ölen har han hunnit med och tanken är att de första ölen ska dyka upp på lokala krogar i Göteborg under sommaren.

– Jag gör detta för att det är intressant och det är alltid kul att skapa öl. Vi behöver inte titta bara på Belgien och USA och hur deras suröl smakar. Vi kan hitta våra egna smaker för vi har vår egen flora, och jag vill hitta min egen profil, säger Jansson.

En del av ölen kommer också att smaksättas med frukter och bär, men först vill han hitta rätt med grundölen. I dagsläget har han sina fat, och även ett koelschip, på Hisingen. Vörten köps in och så småningom ska han leta efter större lokaler.

– Det här ska inte bli en stor satsning, utan det handlar om att hitta egna smaker. Men det vore trevligt på lång sikt att ha många fat och kunna blenda öl varje år.

Intresset för öl och för de olika jästkulturerna har funnits där länge, även om jobbet som elektroingenjör inte har någon koppling till det stora ölintresset.

– Jag har läst en hel del för att lära mig, och jag är uppvuxen på en bondgård. Det bidrar nog till intresset.