Så smakar nya ölen på Systembolaget

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Systembolaget släpper nya öl i morgon, tisdag.

Det fortsätter att komma nyheter varje vecka på Systembolaget. Här är våra favoriter bland ölen som släpps på tisdag.

Det handlar om tio öl som placeras ut på hyllorna under tisdagen och det finns öl som är klart värda att prova. Det är en bra spridning på ölen när det gäller stilar och det finns något för de flesta. Här är våra omdömen.

Pivovar Shenk S, 750 ml, 149,00 kr, 5,3 %, Övrig syrlig öl

Spontanjäst öl från Slovakien ser man inte varje dag, men här kommer ett sådant öl. Ganska rejält syrligt med vinägertoner som inte gör ölet speciellt välsmakande. Flaskan rann över ganska rejält vid öppning, kanske var den inte riktigt som det är tänkt.

Stockholm Brewing Italopils, 330 ml, 25,90 kr, 5,2 %, Lager modern stil

Maltigt och brödigt med en ganska behaglig balans från humlen, som växer sig starkare i avslutningen. Gott och lättdrucket utan att krångla till det.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping, 330 ml, 33,00 kr, 6,5 %, Saison

Ett av saisonälskarnas favoritöl och den här gången i en humligare version. Ölet är friskt med jästtoner, hö och kryddtoner, en del humle gör sig påmind men detta är definitivt i allra högsta grad en saison. Riktigt gott.

Nils Oscar President´s Bitter, 330 ml, 23,90 kr, 5,6 %, Engelsk pale ale och bitter

Maltigt med knäcktoner, brödigt och med en lätt fruktighet. Balans har alltid varit ett signum för Nils Oscar och det här är välgjort utan att sticka ut speciellt mycket.

Lagunitas Phase Change Wet Hop IPA, 473 ml, 43,90 kr, 7,4 %, India pale ale

Jag har ofta lite svårt för Lagunitas humliga öl och det beror troligen mer på mig än på bryggeriet. Här blir det ändå ganska friskt, med citrus och en försiktig beska som är behaglig. En mer modern känsla än på många andra av bryggeriets humliga öl och för mig är det positivt.

Lagunitas Waldos Triple IPA, 355 ml, 36,90 kr, 11,7 %, Imperial/Dubbel IPA

Här laddar man på rejält med alkoholnivån och tyvärr blir det för mycket. Ölet har en humlig karaktär men det blir lite spritig och det drar ner betyget.

Nynäshamn Bötet Barley Wine Brandy, 250 ml, 45,20 kr, 10,0 %, Barley wine

Sköna toner från fatlagringen med vanilj och konjakstoner, åt det söta hållet med en del frukter och mot slutet växer sig trätonerna från fatet starkare. Smakrikt och komplext, mycket gott.

Founder KBS Espresso, 355 ml, 69,90 kr, 12,0 %, Imperial porter och stout

En ny variant på KBS känns alltid spännande och det är ingen tvekan om att den lever upp till namnet. Kaffet är helt överhanden från början, men på ett bra sätt och efterhand kommer mer av grundölet fram med choklad och kakao i första rummet. Gott, speciellt om du gillar kaffe.

Omnipollo Lorelei Coconut Maple Toast Imperial Porter, 330 ml, 69,40 kr, 10,5 %, Imperial porter och stout

Ännu ett sött öl med många smaker. Lönnsirapen tar en hel del plats, det smakar ljus choklad och en del kokostoner kommer fram. Extremt fylligt och det blir med beröm godkänt för ölet.

Thomas Hardy´s The Historical 2019, 250 ml, 97,90 kr, 13,1 %

Ganska tydliga fattoner som ta kommandot här, där bakom finns en del söta frukter, karamell, vaniljtoner och en del vinösa toner. Gott men också ganska dyrt.