Utredning på gång för gårdsförsäljning

Erika Danckwardt-Lillieström på Sveriges Bryggerier var en av personerna som var med och tyckte till om direktiven för utredning av gårdsförsäljning. Foto: Sveriges Bryggerier.

Nu är det första steget taget när det gäller utredningen av gårdsförsäljning i Sverige. Ett antal aktörer fick lämna synpunkter på direktiven och snart ska en utredare utses.

Det var i samband med den så kallade Januariöverenskommelsen som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna enades om ett stort antal politiska frågor. En av punkterna handlade om gårdsförsäljning av öl och vin och att det skulle tillsättas en utredning under 2020.

Det jobbet är nu i gång. Sveriges Bryggerier, Sveriges Oberoende Bryggerier, Visita, Livsmedelsföretagen, IOGT-NTO, CAN och Systembolaget fanns med bland de aktörer som via en webbuppkoppling fick lämna sina synpunkter till Socialdepartementet.

– Det var ganska stramt hållet, men vi fick framför våra synpunkter, säger Erika Danckwardt-Lillieström från Sveriges Bryggerier.

Det är ingen vild gissning att olika aktörer hade olika synpunkter, men det som framfördes samlades in och ska sedan beaktas när direktiven för den kommande utredningen skrivs.

– Från vår sida välkomnar vi utredningen, och det är viktigt att en förutsättning för gårdsförsäljningen är att Systembolaget blir kvar och att även det lokala sortimentet kan behållas, säger Danckwardt-Lillieström.

Det är ännu oklart om det hela handlar om en enmansutredning, eller om flera personer kommer att vara inblandade.