28 medaljer på 14 år för Jonas Carlfjord

Jonas Carlfjord blev SM-kung i helgen. Foto: Eva Davidson.

Tre SM-guld i helgen. Tolv stycken totalt. Jonas Carlfjord tillhör definitivt Sveriges hembryggarelit. Vi tog ett snack med honom efter helgens framgångar.

Det blev ett speciellt SM för hembryggarma den här gången. På grund av corona-viruset blev evenemanget inställt och medaljörerna presenterades i stället via en livesändning på internet.

Bland medaljörerna fanns som så många gånger tidigare Jonas Carlfjord. Han tog tre guld och ett silver och dessutom vann han hela SM-tävlingen med sitt bocköl.

– Det känns jäkligt bra. Jag lämnade in sju öl så det är bra utdelning, säger han.

Den 58-årige Nyköpingsbon har bryggt öl ganska länge. Ända sedan förra seklet som han beskriver det.

– Jag började i november 1999. Vi var tio gubbar som bryggde och vi hade ett bryggverk på 600 liter. Det blir så när man är i lag med bönder, vi köpte upp gamla mjölktankar bland annat, säger han.

På det bryggverket lärde han sig allt mer, längs vägen har han valt att oftast brygga ensam och på mindre bryggverk. Under lång tid har han nu varit med på SM-tävlingarna och nått framgångar.

– Jag tog första medaljen 2007 och nu har jag tolv guld, tio silver och sex brons. Det är jag förstås nöjd med.

De tolv gulden borde placera honom ganska högt i en maratontabell för antalet guld genom tiderna, även om han vet att han har långt upp till bland andra Peter Högström och Jessica Heidrich.

Givetvis var det också en fjäder i hatten att få sitt bocköl utsett till det alla bästa ölet i tävlingen.

– Det ölet är jag jäkligt nöjd med. Jag vann guld med det ölet för två år sedan, sedan ändrade jag receptet och det blev silver i fjol. Nu ändrade jag lite till och nu är det ölet där det ska vara, säger Carlfjord.

Under ganska många år höll han i ölprovningar på Nils Oscar i hemstaden, men att ta steget till att satsa på ett eget bryggeri har inte varit aktuellt.

– Då måste man kunna marknadsföring och försäljning också, och det tycker jag inte är lika roligt. Dessutom är det nog svårt att få ekonomi i ett bryggeri.

I stället är det som hembryggare han tänker satsa vidare i ölets värld. För fler SM-tävlingar  lär det bli för honom.

– Frågan är ju om man borde sluta på topp nu. Men jag ska nog hålla på några år till, det är fortfarande lika roligt att brygga öl.

Här är helgens alla medaljörer.