Efter allt elände: Nu brygger Johan öl igen

Bryggverk och tankar ägs av Johan Malmberg och hans fru, så det var bara att dra igång igen nu. Foto: Peter Lindh

Business Monkey försvann under pandemin, men Johan Malmberg finns kvar och nu brygger han öl igen, men nu i det egna varumärket Nordic Artisan Brewing.

Johan Malmberg är en av ägarna till Business Monkey, som under pandemin fick problem när kassan sinade, så företaget lades i vila.

– Jag frågade de andra delägarna om de ville skjuta till pengar, men det var inte intressant. Så det ser inte så ljust ut, säger han.

– Folk hör av sig ibland och undrar när vi ska komma tillbaka till bolaget och det är en sorg att inte kunna leverera nåt då.

Redan innan detta hände hade Johan startat ett annat varumärke, Nordic Artisan Brewing. Tillsammans med sin fru gick han in köpte mesta av bryggeriutrustningen. Så idag har han både varumärke och bryggverk och nu börjar det hända saker igen.

– Jag har dragit igång lite lätt och ska brygga öl till restauranger och festivaler. Det är ren glädje med Nordic Artisan, allt man tycker om med hantverksöl hittar jag där. Det kommer att vara ett småbatchbryggeri där vi brygger vad vi känner för, säger Johan.

Samtidigt har det inte stått stilla på bryggeriet i Töllsjö utanför Göteborg. Sedan en längre tid har Johan samarbetat med relativt färska Brewhuslän och hjälpt dem med produktionskapacitet.

– Vi har funnit varandra och nu kanske det blir lite hjälp åt andra hållet också med distribution och inköp. Det känns bra, jag har saknat att ha kollegor och folk omkring mig som är insatta i branschen. Det har varit jäkligt kul att ha dem i bryggeriet och gå och prata öl på dagarna. Det blir mer som en arbetsplats då.

Via Brewhuslän ska han få hjälp med att distribuera ölen från Nordic Artisan. Brewhuslän har ett avtal med en distributör och Nordic Artisan ska hänga på det avtalet och sälja all starköl den vägen.

– Det är ingen konventionell lösning, men bra för att jag skulle hinna med när jag har ett annat jobb.

I helgen stod Johan Malmberg på All In Beer Fest. ”Det var magiskt att få stå och träffa folk och sälja öl igen”, säger han. 

Någon speciell nisch har Johan inte tänkt sig för Nordic Artisan utan kommer tillbaka till friheten.

– Vi brygger allt möjligt, på All In Brew Fest i helgen hade vi bland annat med oss en imperial stout, tre surisar och en red IPA. Så det kan bli humligt, lager, surt, mörkt, vi lägger örat mot marken och lyssnar på vad folk vill dricka samtidigt som vi har friheten att göra vad vi vill.

På gården i Töllsjö där bryggeriet ligger har han och hans fru ännu ett projekt. I sommar har de haft en restaurang där, Fire & Mash, som Johan gjort läsk och folköl till.

– Det är restaurangen som vi haft fokus på under pandemin. Vi hade öppet några veckor i somras och det var fullt hela tiden.

– Det var superkul och vi drog många slutsatser av det. Bland annat ökar vi antalet sittplatser inomhus nu och sen blir det kanske lite större kapacitet på köket. Vi måste steppa upp för att kunna leverera mer.