Efter 26 år – hyllade ölen till Sverige

Jugge Hasselquist är förstås riktigt nöjd med att få amerikanska bryggeriet Allagashs öl till Sverige. Foto: Montage.

I 26 år har de bryggt belgiskinspirerade öl för den amerikanska marknaden. När Allagash nu för första gången satsar på export handlar det om Sverige och Systembolaget.

 

Det är importföretaget Great Brands som sett till att det klassiska amerikanska bryggeriet nu ska exportera sex av sina öl till den svenska marknaden.

– De är väldigt restriktiva och Sverige är det enda landet som de nu vill exportera till. Det känns jävligt roligt, säger Jugge Hasselqvist på Great Brands.

I maj kommer preliminärt det första ölet på Systembolaget. Det kommer att handla om tillfälliga släpp och några av ölen kommer också att lanseras exklusivt på Ölstudion i Göteborg.

– Jag tror att de som gillar belgiska ölstilar jublar högt åt det här. Det brygger även stouts och india pale ales men det är inte deras grej, säger Hasselqvist.

Bryggeriet startades i Portland, Maine, 1995 av Rob Tod och redan från start var det fokus på belgiska ölstilar. 2007 blev Allagash det första bryggeriet i USA som använde ett koelschip. Det är ett öppet grunt jäskar där vörten kan svalna och vildjästen kan göra sitt jobb innan det blir dags för vidare fatlagring.

– Vi är så glada över att få den här möjligheten att skicka flera av våra öl till det svenska folket. Sverige har en fantastisk ölscen och vi är nyfikna på hur folket ska ta emot Allagash, säger Rob Tod.

Bryggeriets första öl var Allagash White och det är fortfarande storsäljaren. Det ölet kommer att vara ett av de öl som skickas till Sverige, men också flera fatlagrade öl kommer att dyka upp.