Ett öl i världsklass bland nyheterna

Här är våra recensioner av dagens tillfälliga nyheter på Systembolaget. Foto: Montage.

Flera riktigt bra öl. Och ett i absolut toppklass. Här är våra recensioner av dagens tillfälliga ölnyheter på Systembolaget.

 

Det är Westmalle Tripel som sticker ut bland många andra öl som också smakade bra. Men den belgiska trippeln är svårslagen och vi hyllar den rejält. Men här finns också flera svenska favoriter.

Här är våra omdömen:

Alley Kat RazzyKat

355 ml, 26,90 kr, 5,0 %, Berliner weisse

Försiktig syra och hallonen märks inte heller speciellt mycket. Inga konstiga smaker men kunde haft mer tryck från såväl bären som syran.

Oppigårds Raspberry Sour

330 ml, 24,90 kr, 4,5 %, Berliner weisse

Frisk hallontoner möter dig i den första klunken, där finns en lätt yoghurtton och syran är ganska tillbakadragen. Ett lättdrucket öl som säkert kan locka nya svenskar till att gilla den här typen av öl.

Brooklyn Palenque

750 ml, 149,00 kr, 8,7 %, Övrig syrlig öl

Syrligt med en lätt sälta och även en del sötma och kryddiga toner, limefrukten håller sig lite grann i bakgrunden. och vaniljonterna skapar en komplexitet i smaken. Lite annorlunda suris men klart god.

Grebbestad Lunator

330 ml, 29,90 kr, 7,9 %, Dubbelbock

Lätt rostat med smak av mörkt bröd, sirap och karamelltoner, en del choklad smyger fram och ölet har en behaglig fyllighet. Dessutom är alkoholen snyggt undangömd. God öl, något av en svenska klassiker som inte brukar må dåligt av att få stå till sig en tid.

Westmalle Tripel

330 ml, 29,90 kr, 9,5 %, Trippel

Jag har haft den stora förmånen att dricka det här ölet från tank på bryggeriet, och det är fortfarande ett starkt minne. Det smakade annorlunda då och det är inte så konstigt eftersom det här ölet får stå till sig i källaren hos Westmalle efter buteljering för att jästen ska få sätta mer av sin prägel på ölet. Det här smakar riktigt gott med sköna jästtoner, ett stänk av parfym och gräs. snygga fruktiga nyanser och en lätt alkoholton som bidrar till ölets komplexitet. Kanske världens bästa trippel.

Adnams Southwold Bitter

500 ml, 20,90 kr, 4,1 %, Engelsk pale ale och bitter

Maltigt med brödtoner, en del frukter och en försiktig  beska som smyger sig på efter en stund. Inga smakexplosioner utan bara så där snyggt brittiskt balanserat som man vill att det ska vara. God öl.

Råå Hammock

330 ml, 21,60 kr, 4,5 %, Session IPA

Sköna frukttoner i aromen, ölet är fruktigt också i smaken med en markerad beska och en lite snällare avslutning. Friskt och lättdrucket.

Inner City Sunnyside XPA

473 ml, 33,90 kr, 5,7 %, Amerikansk pale ale

Öl från ett kanadensiskt bryggeri som jag inte alls haft koll på tidigare. Det här är humligt med citrustoner, friskt utan att sticka ut speciellt mycket. Lättdrucket och ett okej öl.

Oppigårds Jack APA

500 ml, 33,90 kr, 5,7 %, Amerikansk pale ale

Friskt och humligt med lätta tropiska toner, citrus och en behaglig beska som känns välkommen. Oppigårds vet hur man hanterar humle och det här är inget undantag. God öl som lockar till att prova flera flaskor under en kväll.

S:t Eriks Vår IPA

330 ml, 21,90 kr, 6,2 %, India pale ale

Friskt och ganska välhumlat med toner av citrus och päron, mango och en del blommiga toner. Lite mer åt det klassiska hållet och ett helt okej öl.

Garage Tango Down DIPA

440 ml, 70,90 kr, 8,8 %, Imperial/Dubbel IPA

Juicigt och friskt med en fin kropp och sköna tropiska toner. Men eftersmaken blir lite för spretig för mig för att det ska bli ett riktigt högt betyg. Helt okej dock.