Dugges satsar på bryggning i USA

Dugges ska börja att brygga öl återkommande i USA. I början av nästa år görs de första ölen, som ska vara unika för den amerikanska marknaden.

Brewski var första svenska bryggeri att flytta ut delar av sin ölproduktion till USA i somras, och nu ska Dugges börja att jobba på samma sätt. Målet är förstås att kunna ha färsk och konkurrenskraftig humlig öl på den amerikanska marknaden.
– Vi hoppas att det här ska få upp efterfrågan på våra öl och att amerikanerna ska få bättre kännedom om vårt varumärke, säger Tomas Halberstad på Dugges.
Två eller tre humledominerade öl ska tas fram och bryggas för den amerikanska marknaden. I början av nästa år sker de första bryggningarna, med personer från Dugges på plats. Upp till 6000 liter per batch ska det gå att brygga.
– Som mest skulle vi kunna brygga 24 000 liter per månad, men det är inget som kommer att ske över en natt, säger Halberstad.
Det är hos Great Shore Brewing på Long Island som bryggningarna ska göras och där kontraktsbryggs även öl åt Evil Twin, Omnipollo, Hoof Hearted och Root & Branch.
– Allra viktigast för oss är att kvaliteten blir bra och därför känns det bra att det här bryggeriet redan jobbar så här. Det här sker i ett samarbetet med Twelve Percent som också är vår importör och de är förstås också måna om att ölen blir bra, säger Halberstad.

Satsningen är tänkt att bli långvarig och på samma sätt som Dugges rest en hel del till Storbritannien för att slå sig in på den marknaden, väntar en del resor även till USA för att lansera sina öl som bryggts där.

– Det är bra att börja i liten skala så att vi kan ha kontroll. Under de första batcherna kommer vi att vara på plats och sedan kommer vi få prover från andra batcher. Jag kan tänka mig att när allt fungerar kommer vi ändå att vilja vara där runt en gång per kvartal, säger Halberstad.
Planen är att ta fram en pale ale, en ipa och en dubbel-ipa som ska lanseras i USA under våren. Ett öl, Fresh 13, har redan bryggts i USA, men det var på ett annat bryggeri och mer som ett test. Nu blir satsningen på USA betydligt större.