Dugge utsedd till Årets Ölgöteborgare

Mikael Dugge Engström är ”Årets Ölgöteborgare 2017”. Han blir den första som tilldelas det här priset.

– Det känns otroligt roligt. Men jag har Sveriges bästa personal som jobbar med detta dagligen också, säger han.

Han får priset för sitt långvariga engagemang på ölscenen och för att ha gjort Dugges till ett av Sveriges mest populära bryggerier de senaste åren. Han har också haft en avgörande betydelse när det gäller det goda samarbetsklimat som råder mellan olika Göteborgsbryggerier.

Mikael Engström gav sig in i bryggeribranschen redan 2005. Det var på en tid när Ahlafors var det enda bryggeri i Göteborgstrakten som finns än i dag.

– När planerna dök upp hos mig försökte jag ta kontakt med andra bryggerier. Jag var hos Grebbestad och Nynäshamn och lärde mig massor, säger han.

Den hjälpande och vänskapliga kulturen har han värnat och själv lagt en grund för i Göteborg. Det är många bryggerier i Göteborg som är tacksamma för den hjälp dom fått av honom vid sina uppstarter.

– Det är jättekul att du säger att det är så. Och jag har väl fått lite beröm för det på stan också. Jag tycker att det är viktigt att jobba så.

Mikael Dugge Engström är Årets Ölgöteborgare 2017.

Dugges Bryggeri har inte alltid varit en framgångssaga. Precis som de flesta andra var det tufft under de inledande åren.

– Vår ekonomi har gått lite upp och ner, men de senaste åren har det sett bra ut. Vi har svarta siffror och har kunnat göra investeringar med egna pengar.

I dag finns tio personer anställda på bryggeriet. De anställdas trivsel har väldigt hög prioritet för Engström.

– Det ska inte gå att få bättre arbetsvillkor än hos oss. Jag vill att vi ska ha en trygg arbetsplats och ett välmående företag, säger Engström.

Arbetstider är också viktigt för honom. Han är mycket mån om att de anställda inte ska jobba för mycket.

– Vi jobbar 7-16. Sedan har vi flextid, det kan bli övertid någon gång men då kan du komma senare eller gå tidigare en annan dag. Jag har den inställningen att man inte ska jobba över varje dag. Då får vi anställa en person till i stället.

Mikael Dugge Engström är mån om att personalen inte ska jobba för mycket.

Han försöker själv också hålla sig till den strategin när det gäller arbetade timmar. Och det går betydligt bättre nuförtiden.

– I början jobbade jag hela tiden men då var det ju bara mitt företag. Så ska inte en anställd person behöva ha det, man måste ha ett annat liv också, säger Engström.

Dugges har de senaste åren genomgått stora förändringar. Inte minst när det gäller vilka öl man gör. I dag finns en betydligt modernare uppsättning öl och det bryggs många olika småbatcher. Bryggeriet har också under det senaste året nått stora framgångar med sin export till framför allt England.

– Det har varit en spännande förändring och de anställda har bidragit massor. Jag har Sveriges bästa personal, de är skickliga, har mycket kunskap och brinner verkligen för det de gör, säger Engström.

Förutom jobbet med Dugges har han flera styrelseuppdrag inom Öl-Sverige. Han sitter i styrelserna för Sveriges Bryggerier, Bryggaregillet i Göteborg och för Bryggeritekniska utbildningen i Ludvika.

– Tyvärr sitter jag bara i styrelser där man inte får arvoden, säger han med ett skratt.

Mikael Dugge Engström vill att hans personal ska trivas och ha det så bra som det bara är möjligt.

Ölintresset har verkligen smittat av sig inom familjen Engström. Sönerna Magnus och Ola jobbar på bryggeriet och dottern Ida driver bryggeriet Electric Nurse i grannhuset. Det är bara dottern Johanna som inte hamnat i ölbranschen.

– Magnus är produktions- och logistikansvarig och Ola jobbar med försäljning. Men de började med att jobba inom produktion. Man lär sig en hel del av att skotta drav, säger han.

Dugges lär också vara ett företag som mår bra under lång tid framåt. En hållbarhetsplan med prioriteringar för de kommande 15 åren finns färdig. Där ska det jobbas med arbetsmiljö, socialt ansvar, energiförbättringar och automatiseringar för att minska slitsamma arbetsuppgifter.

– Vi är ett litet bryggeri men vi är tio anställda och det är inte bara jag som är beroende av det här företaget. Då måste vi göra allt så bra som det går.

”Årets Ölgöteborgare” delas ut i ett samarbete mellan Beernews, Gbg Beer Week och en Öl & Whiskymässa. En jury på sju personer har valt ut vinnaren. Tre av personerna i juryn var Beernews-läsare som fick chansen att vara med och besluta om priset.

Prisutdelning blir det på En Öl & Whiskymässa på fredag 15.00.