Det lönar sig att ”jobba röven” av sig

Mikael Karlsson är glad igen nu när han äntligen kan komma ut på festivaler och mässor igen. Foto: Peter Lindh

De har ”jobbat röven av sig” men så har det också vänt nu för Pine Ridge. Tappet förra året när restaurangerna försvann är snart upphämtat och i bryggeriet finns en nyanställd.

Det har varit både upp och ner för Pine Ridge i Falkenberg det senaste året. Med ett fokus på restauranger drabbades de förstås när pandemin och påföljande restriktioner gjorde att restaurangerna plötsligt inte behövde några fat längre.

– Vi hade ett supertapp, det var förödande för oss som sålde så mycket till restauranger, säger Mikael Karlsson på Pine Ridge.

Dessutom öppnade de The Zoo, bryggeriets satsning på en egen restaurang i maj förra året. Något som framstår som ett bryggeriharakiri om något ett pandemiår, men som i stället visat sig vara en starkt bidragande orsak till att bryggeriet ändå gått bra.

– Restaurangen har gått över förväntan. Vi tyckte att det blev en succé förra året och sen vi öppnade igen vid påsk i år har det rullat på. Vi är väldigt tacksamma över det.

En anledning till att det fungerat så bra med restaurangen trots restriktioner är att det finns gott om plats.

– Det är hela vår grej att vi har så mycket plats på gården, under pandemin kunde vi ha 250-300 personer.

En annan orsak till att det har vänt är försäljningen på Systembolaget.

– Systembolaget har ökat enormt i år och vårt taproom har inte gått dåligt, det bär upp nästan alltihop, säger Mikael.

Framgången har gjort att man nu för första gången vågat anställa någon i bryggeriet. Hittills har Mikaels kompanjon Fredric Johansson bryggt allt, men nu har man plockat in Magnus Lindberg, som gick som praktikant hos dem under bryggteknikstudierna.

– Vi har jobbat röven av oss och haft för mycket att göra allt för lång tid, men vi är försiktiga. När det handlar om människor måste man vara rejäl och veta att det fungerar innan man anställer.

– Sen har vi anställt tre personer i restaurangen också, och om allt går som det ska blir det en halvtid till i bryggeriet.

Man kan inte skriva en artikel om The Pine Ridge Brewery och Mikael Karlsson utan att nämna festivaler. Innan pandemin for han som en skottspole mellan alla festivaler och mässor runt om i landet. Sen tog det stopp, men nu är det dags för honom att komma ut igen.

– Kan tänka dig vad jag ska köra på nu, utbrister han.

Sen får han bråttom, han ska iväg till Stockholm för en tap takeover på Mikkeller innan det är dags för Stockholm Beer and Whisky. Därefter blir det Great Swedish Beer Festival, Örebro Öl & Whisky och Linköping Beer Expo.