Det blir två veckor för Stockholmsfestivalen

Marianne Wallberg, nere till vänster i bild, berättar att det blir två veckoslut för Stockholm Beer and Whisky Festival även i år. Foto: Montage

Det blir en andra festivalhelg för Stockholm Beer and Whisky Festival, men den blir i december. Och för den första helgen i oktober blir det en hel del nyheter för besökarna.

För lite mer än en vecka sen skrev vi om att SBWF flyttat fram festivalen från de ursprungliga datumen i september till oktober. Då offentliggjordes bara en helg i oktober, men nu läggs alltså ytterligare en helg till.

De datum som nu gäller är 6 oktober till 9 oktober samt 1 december till 4 december. Men det har varit tufft att få till allt, enligt festivalgeneralalen Marianne Wallberg.

– Det har varit hysteriskt. Dryckesmässor lyder under två lagar, dels för mässor, som inte har några begränsningar, dels för restauranger, som måste ha sittande gäster. Det är helt galet och vi stridit som djur om det, säger hon.

Även om det finns sittplatser för alla så kan man fortfarande gå runt mellan utställarna när Stockholm Beer and Whisky Festival drar igång i oktober, precis som här när det begav sig senast, 2019. Foto: Ronny Karlsson

Hon har haft kontakt med Folkhälsomyndigheten, länsstyrelsen, med tjänstemän på Nacka kommun och med politiker både lokalt och på riksplanet för att komma fram till en lösning som är acceptabel för SBWF. Och nu har hon lyckats få till nåt som ska fungera. Men det innebär vissa begränsningar, i alla fall för oktoberdagarna.

– Både länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten håller med om att det är olyckligt med två lagar, men det går inte att ändra lagar över en natt så vi gör vad vi kan av det vi har.

– Det kommer ju även nya besked om hur det blir med restriktionerna den 22 september, men vi kan inte vänta så länge, så vid det första tillfället blir det färre besökare och utställare.

Hur många besökare det blir är inte klart än. När vi pratar är hon på väg till ett möte för att diskutera den frågan. Men hon hoppas att det ska kunna bli mellan 500 och 700 per pass i oktober.

En annan förändring mot tidigare festivaler är att det i oktober kommer att finnas sittplatser för alla besökare. Men ingen kommer att tvingas att sitta stilla.

– Folk behöver inte sitta på samma ställe som på en restaurang. Om man går till ett bryggeris monter så kommer det att finnas sittplatser där, går man till ett annat finns det plats där med, berättar Marianne och bekräftar att besökarna faktiskt kommer att kunna prata med utställarna igen.

– Den variant som vi gör nu är helt covidsäker och laglig. Vi sätter ut det antal bord och stolar som krävs. Vi håller på med skisserna nu och sen får myndigheter godkänna det – det är bättre att förekomma…

I dag, torsdag, eller i morgon går inbjudan ut till de som föranmält intresse eller har kvar biljetter sen tidigare. Med tanke på att antalet samtidiga besökare är begränsat kommer varje festivaldag att delas upp i två till tre tidsslottar och alla besökare, utställare, personal och andra måste uppvisa covidpass eller ett färskt negativt PCR-test för att få komma in.

Under oktoberdagarna är det bara förköp som gäller, så inga spontanbesökare släpps in. Dessutom är det bara provsmakning som gäller i år, det kommer inte att gå att köpa fullstora glas.

Marianne Wallberg skickar även med en uppmaning till utställarna.

– Tiden är knapp. Vi vill inte att de bygger upp stora snygga montrar. Vi vill att de i första hand ska lägga tid och energi på att visa upp sina produkter.