Det blev öl även när spisen gav upp

Hembryggarna

Kenneth Alexandersson

Namn: Kenneth Alexandersson

Ort: Göteborg

Ålder: 46

Hembryggare sedan: 2012

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Jag fick en ölbryggningskurs hos Njutningsfrämjandet i julklapp av min fru. Jag och ett par kompisar gick kursen och veckan efter satte vi vår första batch. Någon månad senare köpte jag lite egen utrustning. Började med BIAB, gjorde några extraktbryggder för att till slut köpa ett bryggverk.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Jag brygger ungefär en gång per månad så kanske två till fyra timmar per vecka. Det är nog TV-spelandet och tittandet som blivit lite lidande.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Att göra samma öl flera gånger. Malt, humle eller exakt jästsort finns kanske inte inne. Hur färsk är jästen, ja, det finns många parametrar som påverkar slutresultatet. Dessutom så är det svårt att jämföra när den förra batchen redan är slut. 🙂

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? Vad gör det så bra?
– Troligen en imperial stout som jag vann guld med i domartävlingen på Porter- och Stoutträffen 2018. Härliga rostade och kaffetoner med en lätt alkoholtouch.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Pilsner Urquell, fantastiskt gott.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– Nej, jag gillar min hobby. Extremt tuffa tider för många bryggerier så inget jag är eller varit sugen på direkt. Föredrar att köpa från lokala bryggerier och få inspiration till något eget liknande att brygga.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Brygg öl du gillar att dricka. Om du vill göra experiment, gör små batcher. Blomspruta med desinfektionssmedel, det finns alltid någon detalj som behöver rengöring.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– Jag har haft det som ett återkommande tema, att brygga en imperial stout varje fredag den 13:e, en hyllning till Jason från Fredag den 13:e filmerna. Vad skulle kunna gå fel en sådan dag? Jo, just den här gången så bryggde jag i kastrull i köket. Det närmade sig kok och helt plötsligt small det till och det blev mörkt i lägenheten. Det visade sig att spisen hade gått sönder. Vörten fick svalna och åka med för att kokas hos en kompis dagen efter. Det blev öl av detta också.

Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Session
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot