Dansk restaurang brygger öl i Sverige

Barr blir namnet på den restaurang som tar över efter kända Noma i Köpenhamn. Där har man anställt en huvudbryggare som ska samarbeta med flera svenska bryggerier.

Noma var en av Köpenhamns mer uppskattade restauranger. Den stängdes i februari men den kommer att den öppnas igen på ny plats framöver. Nu är det klart att ersättaren i lokalen ska ha ett ganska tydligt ölfokus.

Barr blir namnet på restaurangen och redan från början anställs en huvudbryggare. Den rollen får Andreas Pedersen som tidigare har jobbat på Amager. Han kommer att brygga öl på olika platser i olika länder och har bland annat kontakt med ett antal svenska bryggerier. Tanken är att det ska mynna ut i samarbetsöl som serveras på Barr.

Häromdagen bryggdes det öl hos Malmö Brewing.

– Vi hoppas på att ha tre öl färdiga till restaurangens premiär 5 juli, berättar Thomas Fransson, huvudbryggare på Malmö Brewing.

Med under bryggdagen i Malmö fanns också Peter Klemensen från Thisted Bryghus, mannen bakom legendariska ölet Limfjordsporter.

Brekeriet och Beerbliotek är två av de andra svenska bryggerier som haft diskussioner med Barr, men troligen blir det samarbeten med fler bryggerier än så i Sverige.