Daniel bestämde sig för att börja om

Han var bryggmästare på Carlsberg. Men tröttnade och ville börja om. Nu har Daniel Eriksson fått bra fart på Halmstad Brygghus.

I 24 år jobbade Daniel Eriksson på Carlsberg i Falkenberg. Vila olika tjänster blev han till slut bryggmästare efter ett års utbildning i Danmark.

Men längs resan fanns där också tankar på att göra något nytt, och när nya ölstilar gjorde sitt intåg i Sverige blev han nyfiken.

– Jag kände mer och mer att jag ville hålla på sådant i stället för att bara göra ljus lager, säger han.

Halmstad Brygghus startade i liten skala och Eriksson var kvar på sin tjänst hos Carlsberg. Iden föddes redan 2010 och bolaget bildades 2013. Då var det i väldigt liten skala.

Men när bryggeriet expanderade 2015 var det dags att satsa fullt ut på det nya projektet.

– Vi fokuserar på att göra öl som passar bra till mat. Jag har längre förespråkat de engelska ölstilarna även om de haft svårt att ta sig in på den svenska marknaden, säger han.

I år är målet att brygga och sälja cirka 120 000 liter öl, men om några år ska produktionen ligga runt 200 000 liter. Lite nya jästankar ska det bli längs vägen.

– Det är spännande att gå från det stora till det lilla. Det passar mig bra med snabba beslut och att göra den öl jag vill, säger han.

Man kan lugnt säga att Daniel Eriksson tog ett djärvt steg då han lämnade ett toppjobb på ett av Sveriges största bryggerier för att i stället börja om från noll. Men han är glad att han tog steget och valde att driva eget företag.

– Jag brukar ångra mitt beslut den 25:e i varje månad. Lönebilden är något annorlunda nu, säger han med ett skratt.