Dags att söka pengar för vidareutbildning

Tomi Kivimäki och Robin Rundqvist fick stipendierna för 2022. Foto: Pressbild

Det börjar bli dags att söka stipendium igen för svenska bryggare. 50000 kronor kan det bli som mest.

Varje år delar Sveriges Bryggerier ut två stipendier till svenska bryggerianställda, Stora Franz Heiss-stipendiet och Lilla Franz Heiss-stipendiet.

Det stora är på 50000 kronor och är exklusivt för anställda hos Sveriges Bryggeriers medlemsföretag, men det finns även ett öppet stipendium på 25000 kronor.

Årets stora stipendium tillföll Robin Rundqvist på Gotlands Bryggeri som skulle använda pengarna till att studera applied microbiology på VLB Berlin.

Det lilla stipendiet gick till hembryggaren Tomi Kivimäki, han skulle använda pengarna i samband med studier vid Bryggteknikerutbildningen i Ludvika.

Tidigare stipendiater har använt pengarna till allt från utveckling av ekologisk och glutenfri öl till humleodling och logistikproblem.

Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bland annat delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Det var hans son Franz Paul som lät instifta fonden som delar ut stipendierna till minne av hans far.

Här finns mer information för de som vill söka.

Sista ansökningsdag är den 23 november.