Lokal öl när Lund får en ny bryggeripub

Det blir Alan Dougan som ska sköta bryggerier medan Hampus Ponné ska sköta krogen. Foto: Privatbild

Lund ska få en ny bryggpub. I slutet av november öppnar den och är den en kombination av taperia, bakficka och bryggeri.

Hampus Ponné kallar det han har skapat för Taperian och det är en del av en stor satsning på Stadshallen i Lund som invigs den 25 november.

– Hjärtat är i Spanien, vi flörtar med Frankrike och Italien och sen har vi en bakficka där det är lite enklare, säger han.

Hampus Ponné är krögare sen tidigare, däremot har han ingen erfarenhet av bryggerier. Så där kommer en annan person in i bilden.

– Öl är inte mer än ett stort intresse för mig. Alan Dougan har jobbat med bryggning i tre år. Bland annat har han varit på Malmö Brygghus, säger Hampus.

– När jag kläckte idén blev han jättetänd och han fick fria händer för hur vi ska göra det på bästa sätt. Han har hand om hela bryggeribiten.

Och i bryggeriet står det redan öl och jäser.

– Vi har satt våra tre första öl: en blond, en lager och en winter ale. Till invigningen ska ha tio egenbryggda drycker, men viktigast är att få igång lagern så den är färdig.

Det är en hyfsad satsning man gör. Bryggverk och nio tankar på 500 liter kombinerat med serveringstankar till alla kranarna. Det blir bara egna öl på tapp, så det blir inga jästkranar.

Det blir i princip också bara där som ölen kommer att gå att få tag på.

– Men jag känner många krögare, så om de vill något speciellt så kan vi fixa det. Vi har inga intentioner med försäljning på Systembolaget och vi kommer inte att ha någon flaskhantering. Vi sörjer bara för god och härlig öl hos oss.

– Sen kan man alltid drömma om att det släpps fritt och turister kan köpa med sig ett sexpack, men då talar vi nog om en tid när jag gått i pension…