Coronasäkert – men nu vill Johan hem

Johan Lagerkrantz vill hem till Sverige igen. Foto: Privat.

Han brygger öl i världens kanske mest corona-säkra land. Men snart tänker Johan Lagercrantz lämna Nya Zeeland och flytta hem till Sverige.

Corona-viruset har drabbat olika länder olika hårt och för Nya Zeeland har våren varit lugnare än för de flesta länderna.
– Nya Zeeland har varit bra på att testa många samt isolera och följa upp positiva fall. När de kände att en ökad spridning var nära så låste de ner hårt men de sade redan från början att nedstängingen skulle vara i fyra-fem veckor och de var snabba med att betala ut pengar till alla som inte kunde jobba. Det gjorde att en stor majoritet av befolkningen accepterade situationen och när siffrorna med positiva fall började dyka efter ett par veckor så kändes det som att strategin funkade, säger Lagercrantz.
Landet säger sig nu vara fritt från viruset, och det kan inte många länder skryta med. Men trots den effektiva strategin har våren skapat problem för ölbranschen.
– Eftersom barer och restauranger precis har öppnat så kommer det nog vara en liten fördröjning av ölförsäljning på fat så där jobbar vi hårt för att vara med på tåget när den tar fart igen. Dessvärre går vi mot vinter och i och med stängda gränser så har vi inga turister vilket kommer slå hårt många barer och restauranger.
Lagercrantz jobbar på bryggeriet Deep Creek och där har man bland annat börjat med onlineförsäljning för att få in mer intäkter. En viss export har funnits hela tiden och där hoppas man på en ökning i takt med att andra länder öppnar upp och tillåter barer och restauranger att öppna igen.
Men trots att corona-fallen är betydligt fler i Sverige, så planeras det för en flytt hem. Johan Lagercrantz känner sig färdig med Nya Zeeland för den här gången.
– Vi har faktiskt planer på att flytta till Sverige efter sommaren. Corona har krånglat till det lite för oss men vi siktar på att kunna göra flytten som planerat. Så om någon som läser det här letar efter en bryggare så hör gärna av er! Just nu är Skåne/Köpenhamns-regionen mest intressant, säger han.