Christian fick brygga sitt vinnande recept

Bildspel

Bild 1 av 3

Christian Johansson brygger gärna pale ales, och det var en sådan som bryggdes hos Electric Nurse.

 

Det kan löna sig att vinna hembryggartävlingar. För Christian Johansson innebar det att han snart har premiär för sin första kommersiella öl.

Det var i höstas som Christian Johansson vann Gothia Hembryggarförenings öltävling. Förstapriset var att brygga det vinnande ölet hos Electric Nurse, och nu har den bryggningen genomförts.

– Jag har bryggt öl hemma i cirka fem år men den senaste tiden har jag faktiskt inte bryggt så mycket. Det går lite i perioder när jag brygger, säger vinnaren.

Ölet är en New England-pale ale på runt 5,5 procent med simcoe, mosaic och nelson som humlesorter.

– Det blir ofta alkohosvagare pale ales när jag brygger. Men det kan bli annat också, bland annat lambic-öl, säger Johansson.

20 april är det premiär för ölet på Brewers Beer Bar i Göteborg, och det är en dag som Christian Johansson och Peter Robertsson på Electric Nurse ser fram emot.

– Det är alltid lite nervöst att brygga andras recept, man vill ju att allt ska bli rätt. Det blir 300 liter av ölet och det mesta hamnar på fat. Men vi funderar faktiskt på lite burkar också, säger Robertsson.

Det här är andra gången som Electric Nurse brygger vinnarölet från Gothias tävling. Förra gången var det Kenneth Alexandersson som vann och bryggde sitt öl tillsammans med Peter Robertsson.

Men trots framgången är det inte så troligt att Christian Johansson kommer att skala upp sin bryggning och själv satsa kommersiellt. Han trivs bra med sitt jobb som programmerare.

– Jag tror inte det kommer att bli bryggning på heltid. Det är en kul hobby men det vore en helt annan grej att göra det på heltid.