Cassino en pionjär som gillar ny öl

Bildspel

Bild 1 av 3

Att brygga nya öl är en av drivkrafterna för Charles Cassino på Monks.

Många brygger mer öl. Men få brygger fler olika öl än Monks i Stockholm.
– Det är roligt att brygga nytt och det är roligt med ny öl i baren, säger Charles Cassino.

Vi kan konstatera att det gjorts en hel del olika ölrecept på Monks sedan starten 2008. På ölsajten ratebeer.com finns 304 olika öl registrerade och det är bara Malmö Brewing i Sverige som kan matcha det.

– Vi får mycket idéer när vi lyssnar på andra personer. Vi gillar dessutom att ta ut svängarna utan att göra alltför konstig öl, säger Cassino.

Han har varit med i ölsvängen ganska länge nu, han gjorde sin debut som hembryggare redan 1994.

– Jag brukar beskriva det som en förhistorisk hipster-feeling. Många tyckte att det var konstigt på den tiden, säger han.

Cassino blev en profil i hembryggar-Sverige och satt bland annat med i hembryggarföreningens styrelse. Men till slut, efter ganska många år, började han att jobba som bryggare hos Monks på Wallingatan i Stockholm.

– Jag fick en möjlighet på Monks som var svår att motstå, säger han.

Han fanns med redan i uppstartsfasen och där var bland annat även Jessica Heidrich, nu på S:t Eriks med. Även om Cassino hållit på med öl länge vid uppstarten 2008, så var det fortfarande något som många reagerade på.

– Bryggeriet ligger så att fönstren blev lite som ett akvarium. Folk hajade till och verkade tänka ”wow, ett bryggeri”.

En hel del har hänt sedan dess, både för Monks och för den svenska ölscenen.

– Vi har fått lära folk en hel del om öl längs vägen. I början var det många som hade svårt för att en öl kunde vara grumlig, så är det inte i dag.

Monks och Cassino brygger på ett bryggverk på 300 liter, vilket är ganska litet för ett bryggeri som varit med i åtta år.

– Vi skulle kunna växla upp lite, men vi är ganska nöjda med hur det är nu, säger Cassino.

Det absolut största delen av ölen säljs på Monks olika barer i Stockholm. Förutom Wallingatan finns en bar på Sveavägen och en i Gamla Stan.

För ungefär ett år sedan anställdes Tomas Danko, också han en stor ölprofil i Stockholm. För Charles Cassino betyder det mycket att ha fått en kollega i huset.

– Det är skönt att ha ett bollplank, och Tomas är duktig.

Monks har under flera år jobbat med att locka hembryggare till bryggeriet. Vid flera olika hembryggartävlingar bjuds de bästa bryggarna in till att tillverka sin öl på bryggeriet på Wallingatan i Stockholm.

– Vi har kanske 15 hembryggare här varje år. Det är kul och vi kan lära av varandra.

Trots de många åren som ölbryggare har Charles Cassino aldrig riktigt längtat efter att ha ett eget kommersiellt bryggeri. Rollen som anställd bryggare, utan ansvar för försäljning och annat, passar honom bra.

– Jag är bra på att brygga öl, andra är bra på andra saker. Dessutom är det ganska många som jobbar mycket och offrar familj och annat. Jag vill inte göra det och trivs bra såhär, säger han.