Casköl satte fart på Bengts ölintresse

Bengt Mattsson har tyckt om casköl sedan sent 80-tal. Foto: Privat.

Cask har betytt mycket för Bengt Mattsson sedan sent 80-tal. Nu har han själv skapat sådana öl i tio år på Skebo Bruksbryggeri.

Mattsson är Sveriges i särklass mest hängivne cask-tillverkare och allt startade i London i slutet av 1980-talet.

– Jag var på en pub i norra London och framför mig stod en gubbe som fick sin casköl i en plastmugg. Vi började att prata och han skickade mig till en annan pub. Där fanns det broschyrer om Camra och jag skickade ett brev med önskan om att få bli medlem, berättar han.

Camra är organisationen för cask-öl i Storbritannien och resorna favoritöllandet har fortsatt för Mattsson.

Under hela 90-talet var han en engagerad hembryggare och han jobbade som volontär på Great British Beer Festival.

– En kompis köpte en ölbok som jag lade beslag på. När jag hade bryggt ett tag märkte jag att inget i den boken stämde, säger han med ett skratt.

Med åren blev han en skicklig hembryggare, men steget till eget bryggeri dröjde. 2007 var det så dags och då skedde det tillsammans med Mats Rytterlund.

– Utan Mats hade det nog inte blivit något. Han var dum nog att säga att nu kör vi. Vi var på en ölprovning med Stene på Akkurat och därefter bestämde vi oss, säger Mattsson.

Bryggverket är skapat på egen hand, bland annat med begagnade tankar från Finland.

– Det är handpåläggning hela vägen som gäller. Jag kan koka 1150 liter och får ut cirka 850 liter öl vid varje bryggning.

Sverige som ölland har under ett antal år hämtat mycket inspiration från USA, men för Mattsson är det brittiska influenser som gäller.

– Jag brukar säga att Sverige är världens mest amerikaniserade land. Med USA på andra plats.

Hans casköl har fått en hel del människor att få upp ögonen för den typen av öl. På Akkurat och Oliver Twist i Stockholm ser man ofta hans produkter. Men något större fäste har cask inte fått i Sverige.

– Det kräver lite mer av personalen och den kompetensen finns inte på så många håll. Sedan ska fatet helst ta slut på tre-fyra dagar så det kräver att man säljer en del öl. Och att man har en förståelse för hur cask funkar.

Men allt öl hamnar inte på cask. Skebos öl finns på ett antal Systembolag i bland annat Norrtälje och Uppsala.

Årsproduktionen ligger i dag på cirka 50 000 liter per år och Bengt Mattsson är i dag själv på bryggeriet.

– Vi gjorde runt 65 000 liter när vi var två. Men det är tufft att brygga 50 000 liter på egen hand, säger hand.

I år är det tio år sedan Skebo Bruksbryggeri startade. Det har gjorts en jubileumsöl men så mycket mer firande än så blir det inte. I stället blickar han framåt och vill fortsätta att vara en del av den svenska ölkulturen.

– Det är en speciell bransch och det känns bra att vara en del av den, säger Mattsson.