Skebo försvann, men portern får leva kvar

Bengt Mattson var på plats tillsammans med Stene Isacsson och Anders Kotz när Gamla Stans Porter bryggdes i sitt nya hem för första gången. Foto: Privatbild

Gamla Stans Porter lever vidare även efter nedläggningen av Skebo Bruksbryggeri. En nyhet som säkert gläder många ölälskare.

När det kom fram att Bengt Mattsson, som drev Skebo, skulle gå i pension innebar det också att Gamla Stans Porter till anrika Zum Franziskaner slutade tillverkas.

Men nu visar det sig att portern är räddad. Anders Kotz på Adelsö bryggeri tar över recept, kok och leverans.

– Jag har alltid gillat Anders och hans öl och vi ville också låta Bengts arv leva vidare. Så vi träffades helt enkelt på Ekerö Brygghus, Bengt, Anders, jag och några i personalen här, säger Stene Isacsson på Zumen.

– Bengt delade med sig av receptet och så bryggde vi den tillsammans som en collab.

Anders Kotz och Bengt Mattsson jobbar tillsammans. Foto: Privatbild

Bengts version av portern är slutsåld sedan en tid tillbaks. Däremot har Zum Franziskaner sparat några småtunnor självrunnet.

Vilket kommer väl till pass på tisdag den 25 oktober, då det är premiär för den nya portern. Den kommer visserligen att serveras på keg, men det kommer även serveras lite självrunnet av både den och den gamla Skebovarianten.

Dagen till ära besöker dessutom både Anders Kotz och Bengt Mattson Zum Franziskaner.

– Detta är ett gyllene tillfälla att träffa dem och tacka av Bengt för lång och trogen tjänst samt gratulera till pensionen, säger Stene och hänvisar till Zum Franziskaners Vänner för den som vill veta mer.